ОБЕЛЕЖЕНО 65 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА САВЕЗА ЗА ЦЕРЕБРАЛНУ И ДЕЧИЈУ ПАРАЛИЗУ БЕОГРАДА

Заменица председника Скупштине градске општине Стари град Невена Додић, заједно  са градском секретарком за социјалну заштиту Наташом Станисављевић и министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Даријом Кисић и помоћницом министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљаном Барошевић, из Сектора за заштиту особа са инвалидитетом, присуствовала је прослави 65 година постојања Савеза за церебралну и дечију парализу Београда.
Председница Савеза Дилбера Сарајлић је поздравила присутне и госте и захвалила Граду Београду, Секретаријату за социјалну заштиту, као и ресорном министарству, на великој подршци коју Савез добија од ових институција.
„Данас је велики дан за нас, 65 година постојања Савеза за церебралну и дечију парализу Београда. Савез има 12 општинских организација и константно помаже око 1.000 оболелих од церебралне и дечије парализе“, истакла је Дилбера Сарајлић.
Наташа Станисављевић је нагласила да ће Град наставити да подржава све активности Савеза за церебралну и дечију парализу Београда, као што је и до сада био случај.
„У Београду живи око 2.000 особа са церебралном парализом, од којих је око 920 укључено у наше услуге – личних пратилаца, персоналне асистенције, дневног боравка, бесплатног превоза и паркинг-налепница, што значи да је у овом тренутку програмима обухваћено око 50 одсто од укупног броја особа које болују од церебралне или дечије парализе. У Србији живи око 6.000 особа са церебралном или дечијом парализом, а наш циљ је да у најкраћем времену покренемо и услугу помоћи у кући за децу. Мислим да ће та услуга у Београду бити актуелна од наредног месеца, а након тога ће услуга бити проширена на младе и одрасле“, рекла је Наташа Станисављевић и истакла да Секретаријат за социјалну заштиту и Град Београд константно „ослушкују” потребе свих особа са инвалидитетом и додала да је превасходни задатак да се на сваки начин олакша свакодневни живот особама са инвалидитетом.

„Заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, „бришемо” предрасуде да особе са инвалидитетом не могу да буду корисни чланови друштва и то је нешто што стално морамо гласно да истичемо“, нагласила је Станисављевић.Министарка Кисић је рекла да је изузетно поносна на заједнички рад са Савезом, али и захвална јер има прилику да научи много тога од људи који се дуги низ година боре за бољи положај особа које болују од церебралне и дечије парализе.
„Сектор Министарства који је задужен за рад са особама са инвалидитетом има задатак да створи Србију без баријера. Савез за церебралну и дечију парализу Београда има око 1.000 чланова и увек ће имати подршку Министарства, али свакако и Града Београда. Све активности које Савез предузима по питању повећања броја запослених особа са инвалидитетом заиста су пример добре праксе и оснивање предузећа за професионалну рехабилитацију особа са инвалидитетом је прави показатељ како треба радити и у којем се смеру кретати“, рекла је Дарија Кисић.

Заменица председника Скупштине градске општине Стари град Невена Додић поздравила је присутне и честитала Савезу за церебралну и дечију парализу Београда 65 година рада.
„Општина Стари град је ваша кућа која ће увек бити подршка у свим активностима Савезa јер само заједничким радом можемо да градимо друштво једнаких шанси за све наше грађане“, поручила је Невена Додић.