У ВРТИЋУ „ЛОЛА“ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

Деца староградског вртића „Лола“ и ове године су у присуству бораца Прве пролетерске бригаде који су учествовали у ослобађању града, обележила Дан ослобођења Београда, 20. октобар.

– Сваке године обележавамо овај датум. Сам вртић се налази у породичној кући др Рибара који је са својом породицом у њој живео од 1928 до 1941. године. Старији син Иво-Лола и млађи Јурица су провели детињство у њој да би касније, после рата она постала власништво Иве-Лоле Рибара, који ју је поклонио Савезу омладине. Ми имамо срећу да се налазимо на Старом граду и користимо ову кућу – каже Јасна Вуклиш, директорка Предшколске установе „Дечји дани“ Стари град.

Својим културно-уметничким програмом деца су увеселила госте и од својих „старијих другара“ сазнали нешто о историји свог града.

– Имао сам 15 година када смо ослободили Београд – каже борац Прве пролетерске бригаде, пуковник авијације господин Звонко Дупланчић и додаје да је са 11 година отишао у партизане.

– Драго ми је што још могу да присуствујем оваквим догађајима, да укратко овој деци пренесем део историје коју никако не смемо заборавити – рекао је господин Дупланчић и поручио младима да пре свега буду добри људи, да уче и да раде оно што воле.