U VRTIĆU „LOLA“ OBELEŽEN DAN OSLOBOĐENJA BEOGRADA

Deca starogradskog vrtića „Lola“ i ove godine su u prisustvu boraca Prve proleterske brigade koji su učestvovali u oslobađanju grada, obeležila Dan oslobođenja Beograda, 20. oktobar.

– Svake godine obeležavamo ovaj datum. Sam vrtić se nalazi u porodičnoj kući dr Ribara koji je sa svojom porodicom u njoj živeo od 1928 do 1941. godine. Stariji sin Ivo-Lola i mlađi Jurica su proveli detinjstvo u njoj da bi kasnije, posle rata ona postala vlasništvo Ive-Lole Ribara, koji ju je poklonio Savezu omladine. Mi imamo sreću da se nalazimo na Starom gradu i koristimo ovu kuću – kaže Jasna Vukliš, direktorka Predškolske ustanove „Dečji dani“ Stari grad.

Svojim kulturno-umetničkim programom deca su uveselila goste i od svojih „starijih drugara“ saznali nešto o istoriji svog grada.

– Imao sam 15 godina kada smo oslobodili Beograd – kaže borac Prve proleterske brigade, pukovnik avijacije gospodin Zvonko Duplančić i dodaje da je sa 11 godina otišao u partizane.

– Drago mi je što još mogu da prisustvujem ovakvim događajima, da ukratko ovoj deci prenesem deo istorije koju nikako ne smemo zaboraviti – rekao je gospodin Duplančić i poručio mladima da pre svega budu dobri ljudi, da uče i da rade ono što vole.