ДЕЛЕГАЦИЈА ГРЧКЕ ОПШТИНЕ РИГЕ ОД ФЕРЕ У ПОСЕТИ СТАРОМ ГРАДУ

Градска општина Стари град била у петак, 14. октобра, домаћин делегацији побратимљене грчке општине Риге од Фере. Иницијативу за организацију заједничког састанка преузели су представници грчке општине, са намером да се представе и упознају са новим председником Градске општине Стари град. Како су Стари град и Риге од Фере од 2013. братске општине, циљ састанка је био уговарање наставка дугогодишње успешне сарадње.

У разговору руководства општине Риге од Фере са председником Градске општине Стари град Марком Бастаћем и председницом Скупштине Милом Поповић, било је речи о разликама у начину избора локалних власти, односно изборном систему, програмима које организују обе општине за своје суграђане, као и о идејама за конкретизацију и интензивирање међусобне сарадње ове две општине.

Општина Риге од Фере налази се у грчкој области Тесалија. Носи име револуционара, песника и националног хероја у борби за слободу који је погубљен је од Турака 24.јуна 1798. године у Кули Небојша. На Старом граду, у непосредној близини Калемегдана, налази се и споменик Риги од Фере, на почетку улице која носи његово име. Иницијатива о успостављању сарадње потекла од стране грчке општине, крајем новембра 2012. године.