У ТОКУ ВЕЛИКО ПРОЛЕЋНО ЧИШЋЕЊЕ ГРАДА

Екипе „Градске чистоће” и „Зеленила – Београд” увелико спроводе акцију великог пролећног чишћења и сређивања главног града.

– На прању и чишћењу екипе овог комуналног предузећа ангажоване су у свих десет градских општина. На београдским улицама свакодневно је 70 цистерни, 20 чистилица, преко 40 транспортних камиона и друга расположива механизација, као и преко 1.000 радника који ће радити у три смене, каже Драгана Милошевски, саветница генералног директора „Градске чистоће”.

ЈКП „Градска чистоћа” ових дана очекује и више посла када је у питању одношење смећа, будући да су у току пролећни радови у баштама. Београђани у том периоду веће количине отпада смештају поред контејнера, чиме се увећава обим посла за екипе „Чистоће”.

Поред чишћења и прања улица, екипе овог предузећа обављају и друге редовне активности, као што су одношење кабастог отпада, шута и уклањање дивљих депонија са шире територије града. Из „Градске чистоће” апелују на све суграђане да се укључе у ову акцију тако што ће очистити прилазе и уредити зелене површине око својих стамбених зграда, како бисмо сви заједно учинили да град буде лепши и чистији.

Екипе „Зеленила – Београд” ангажоване су на бројним локацијама у граду и то на пословима кошења, орезивања и садње, као и на поправкама парковских реквизита и клупа. Тренутно се ради у централном делу града и то, између осталог, на Калемегдану, код Дома Народне скупштине, у Таковској, Влајковићевој, код храма Светог Саве, у Карађорђевом парку, Тиршовој, затим на приобаљу на Дорћолу, у Спомен парку у Јајинцима, Црнотравској, Булевару ослобођења, Топчидерском парку, Миријевском булевару, Железнику, парку на Белим водама, Парку пријатељства, на Старом сајмишту, новобеоградским блоковима 4, 15, 44 и 45, на површини око Београдске арене и у Првомајској. У припреми је и садња 12.000 ружа на Кеју ослобођења, као и садња живе ограде у Крунској. Риљање и орезивање шибља обавља се у улици Милутина Миланковића, а поправка реквизита и клупа на Чукаричкој падини и у улици Др Ивана Рибара.

ЈКП „Зеленило – Београд” у оквиру пролећних радова на уређењу зелених површина, а на иницијативу градоначелника Београда, покренуло је и велику акцију поправке парковског мобилијара и реквизита у дечјим игралиштима. Како се на близу 3.000 хектара зелених површина у Београду налази велики број клупа, корпи за отпатке, клацкалица, љуљашки, вртешки и осталих реквизита за игру деце, велики број се током године и поквари, поломи, оштети, тако да ЈКП „Зеленило – Београд” намерава да интензивним активностима поправи сав постојећи мобилијар у Београду.

Све податке о месту и поправци парковског мобилијара и дечјих реквизита за игру грађани могу јавити на телефон 2630-506, сваког радног дана од 9 до 15 часова.