„НЕПРИЈАТЕЉИ НАРОДА“ ПОБЕДНИК ОВОГОДИШЊЕГ „BELDOCSA“

Пројекцијом победничких филмова синоћ je у Југословенској кинотеци затворен трећи Међународни фестивал документарног филма “BELDOCS 2010”. Награде за најбољи документарни филм у међнародној и регионалној селекцији доделила је председница општине Стари град Мирјана Божидаревић. Општина Стари град ове године била је главни покровитељ награда „BELDOCS-a“. Награда „Победник Београда“ за најбољи документарни филм у међународној селекцији додељена је филму „Непријатељи народа“ у режији Роба Лемкина и Тета Самбата.

Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град је, пре доделе наградa, поздрављајући присутнe рекла да мора да изрази своје велико задовољство што је општина Стари град и овога пута препознала значај културног догађаја који је окупио велики број, пре свега младих аутора из разних земаља.

– Општина Стари град је ове године била у прилици да буде покровитељ фонда за награде и то ме посебно радује. Шароликост тема 51 филмa, са друштвеним темама, правима људи, и малим људским судбинама и причама, само су потврдили да смо имали част да будемо део лепе и значајне међународне манифестације у Старом граду.

У образложењу жирија за међународну селекцију, који су чинили Елизабет Маршан, председница, Максимилијан Плето и Александар Д. Костић, наведено је да је филм „Непријатељи народа“ храбар документарац са дубоким емоцијама и историјски документ од великог значаја, који успева да открије суров механизам геноцида у Камбоџи.

Посебно признање жирија у међународној селекцији добио је филм „Хемотерапија“ у режији Павела Лозинског. Награда за најбољу филмску фотографију додељена је Петеру Индерганду за рад на филму „Свемирски туристи“ швајцарског редитеља Кристијана Фраја, а за најбољи документарни филм у регионалној селекцији додељена је филму „Звезда је рођена“ у режији Вање Ковачевић. Награду публике освојио је филм „Тарот Србија“ Ивана Икића, док је победник конкурса за најбољи сценарио текст „Принудно слетање“ Мирослава Николића.