У ГАЛЕРИЈИ ПРОГРЕС „АРТ САЛОН“ ДО 12.ЈУЛА

Други по реду „Арт салон“ представља део савремене уметничке сцене београдској публици до 12. јула. Изложбу „Шта се крије испод површине ствари“ у галерији „Прогрес“ отворио је 21. јуна, Небојша Брадић, министар културе Републике Србије. Општина Стари град је и овога пута један од покровитеља Салона а отварању у „Прогресу“ присуствовао је Ристо Рацо, члан Општинског већа.

Своје радове приказало 12 домаћих уметника. На изложби је приказан део савремене уметничке сцене кроз дела: Душана Оташевића, Милана Блануше, Милене Јефтић, Ничеве Костић, Тамаре Ракић, Гордане Каљаловић, Ђорђа Одановића, Здравка Јоксимовића, Николе Жигона, Јелене Кршић, Саше Панчића, Коље Божовића и Маје Обрадовић.

– На једном месту окупљени су истовремено веома различити аутори, специфични по ликовном и тематском опредељењу. Аутори чији је заједнички именитељ: истраживање – каже селектор овогодишњег салона Милена Марјановић, историчар уметности.

Пројекат је пропраћен истоименом луксузном публикацијом у којој су репродукована дела свих аутора уз биографије и текст селектора изложбе. У публикацији су и изводи из текстова критичара које су сами уметници одабрали, а позивају нас да докучимо нормалност која се отуђује од стварности, да стварност пажљивије посматрамо. Снага ових дела налази се испод њихове видљиве површине, у менталном простору који неодољиво привлачи искреношћу. Разумети их – значи ишчитавати њихове смислене таласе у контексту нашег времена и света – и ослушкивати их.