У ЧАСТ ДУНАВА И САВЕ

Уз опојан мирис из многобројних котлића у којима су се кувале њоке са морским плодовима и рибља чорба, уз присуство бројних суграђана отворен је шести „Фиш фест“, који ће трајати до 1. јула 2012. године.

Фестивал, у част Дунава и Саве, свечано је отворио председник Градске општине Стари град Дејан Ковачевић , уз присуство заменика председника Дејана Стефановића. Наша општина је од самог оснивања покровитељ туристичко – забавне манифестације која се одржава код Куле Небојша на простору некадашње „Водене вароши“.

– Ово је шести Фестивал који је прерастао обале Дунава и Саве, јер на њему имамо госте и ученике из иностранства. „Фиш фест“ је постао права туристичка манифестација нашег града која успешно представља потенцијале и природне лепоте Београда и Старог града, рекао је Дејан Ковачевић.

У част „Фиш феста“, као и претходних година, председник ГО Стари град је на обали Дунава засадио дрво.

У хладу, са лепезом и освежавајућим напицима суграђани су стрпљиво чекали да се скува чорба од морских плодова за 5.000 посетилаца. Старограђанака Весна Максимовић каже да је овде први пут и да је манифестација је сјајна и на прелепом месту, уз реку, подно калемегданских зидина и на почетку најлепшег годишњег доба, лета.
– Потрудићу се да и наредних дана долазим на Фиш Фест, поручила је госпођа Максимовић.

Наша суграђанка Олга Соколовић каже: – Живела сам у централној градској општини 13 година и велики сам заљубљеник у Стари град. Манифестација је феноменална, веома ми се свиђа. Река увек смирује, извлачи негативну енергију, привлачи пуно људи, а са добром чорбом, долазе и пријатељство и љубав, каже Олга Соколовић.

Манифестација је значајна и за локални – економски развој јер пружа шансу и старим занатима. Има и хуманитарни карактер јер ће се другог дана одржати и сликарска колоније а од продаје радова приход је намењен манастиру Света Петка код Параћина, у коме су збринуте особе са посебним потребама.