TРКА ЗА СРЕЋНИЈЕ ДЕТИЊСТВО – ЗА ДЕЦУ ЈАПАНА

Под покровитељством Градске општине Стари град, а у организацији oпштинског Црвеног крста, 8. маја, на Светски дан Црвеног крста, oдржана је ”Трка за срећније детињство – трка за децу Јапана”. Манифестација је одржана на Калемегдану, поред Павиљона Цвјета Зузoрић.

Стартни број за трку, која је почела тачно у подне, износио је 50 (педесет динара). Сав приход од продаје стартних бројева Црвени крст Стари град уплатиће на наменски рачун Црвеног крста Србије за помоћ становништву Јапана. Иако је било више продатих бројева, због кишовитог времена трчало је око 100 деце, а победници су били сви који су прошли кроз циљ. Скроман и симболичан поклон који је на циљу добио сваки учесник измамио је дечје искрене осмехе. Од продаје стартних бројева, волонтери Црвеног крста

„ Стари град“ прикупили су око 20.000 динара. Осим новчаних доприноса, грађани су хуманост могли и да покажу и добровољним давањем крви, јер се поред Павиљона налазио и аутобус Института за трансфузију крви Србије.

”Трка за срећније детињство” је једна од традиционалних, најмасовнијих и најшире прихваћених рекреативно – хуманитарних активности Црвеног крста која је везана за подмладак и омладину. Има за циљ да међу младима у основним и средњим школама подстакне хуманост, промовише здраве стилове живота и пропагира волонтерски рад.Овогодишњи прилог иде деци Јапана. Даћемо све од себе да бар мало улепшамо њихово детињство“, рекао је Ранко Демировић, секретар Црвеног крста „ Стари град“.

Подсећамо да је 11. марта ове године Јапан погодио снажан земљотрес у коме је страдало преко 20 хиљада људи жртава и који је узроковао огромну материјалну штету. Милиони људи остали су без крова над главом, хране, струје и воде.

Црвени крст Србије отворио је наменски рачун за скупљање хуманитарних прилога од физичких и правних лица за помоћ угроженом становништву. Прикупљена средства су већ два пута дозначена Црвеном крсту Јапана.