СТОП РАКУ ДОЈКЕ

Фондација Б92 је у сарадњи са Институтом за онкологију, Министарством здравља и Републичким заводом за здравствену заштиту покренуо акцију куповине првог покретног дигиталног мамографа у Србији.

Наиме, у протеклих 10 дана, прикупљено је укупно 17.889.034,22 динара, а акцију је поред многих банка, приватних предузећа и медијских кућа подржала и општина Стари град. Донацијом у вредности од милион динара придружила се акцији за набавку првог покретног дигиталног мамографа у Србији. Осим наше општине, акцију су подржале и Звездара, Нови Београд, АВОН, Теленор, Аеродром „Никола Тесла” Београд, Пошта Србије, Студио Модерна, Београдска pословна школа, Еуросалон, Дирекција за грађевинско земљишта и изградњу Београда, Државна лутрија Србије и многи други.

Дигитална мамографија омогућава стварање прецизне слике женског тела помоћу само једне експозиције или прегледа. Увећани детектор лако се прилагођава великим сликама дојке, без деградације малих слика. Дигитална технологија дозвољава оптимизацију радног тока и умрежавања, истовремено омогућавајући формирање 3Д слика и вршење интервенцијских мамографских захвата.

Судећи по резултатима овог истраживања, дигитална мамографија доноси предности:

-женама које су млађе од 50 година

-женама које имају густо ткиво дојке

– женама које улазе у менопаузу.

Мамограм омогућава стварање слике ткива дојке уз чију помоћ се одређује да ли је ткиво нормално или је потребно извршити додатне тестове или интервенције. Постоје два разлога за прављење мамограма:

– тест мамограм открива наговештаје било каквих ненормалних појава

– дијагностички мамограм усмерен је ка специфичним областима које захтевају већу пажњу.