СТАРИ ГРАД НА РЕКАМА

Широм планете обележава се Светски дан заштите животне средине – 5. јун. Ове године обележава се под слоганом “Емисија CO2 – како мењати навике”, у знаку смањења емисије угљен-диоксида у атмосферу. Савет за екологију Стари град и општина Стари град придружили су се обележавању овог дана. На делу зелене површине иза тениских терена и ЈПСРЦ „Гале Мушкатировић“, ученици основних староградских школа као и ученици Трговачке школе организовали су у преподневним сатима мноштво акција које су имале за циљ само једно – чувајмо животну околину. Док су основци са кесама за смеђе обилазили и сакупљали смеће, ученици Трговачке школе су фарбали клупе. И чланови општинског Савета за екологију су били активни, госпођа Светлана Кондић-Каурин садила је кадифу, док су радници ЈКП „Градско зеленило“ и „Градска чистоћа“ односили покошену траву. Сав потребан материјал обезбедила је општина а такође сви који су учествовали добили су мајице, капе и освежење.

Припадници Речне полиције и чланови ДВД „Стари град“ су прикупљали из Дунава смеће.

„ Окупили смо се данас овде са жељом да створимо још један кутак за играње најмлађих. Иначе општина у континуитету ради на одржавању и заштити животне средине али и на подизању свести грађана да и су и они дужни да се брину о свом окружењу. На овом потезу поставили смо клацкалице, клупе и ђубријере“ рекла је председница општине Мирјана Божидаревић.

Овом обележавању присуствовао је и министар за заштиту животне средине у Влади Србије Саша Драгин који је рекао да је данас у Београду да да подршку и признање општини Стари град која доста ради на очувању своје околине и која на тај начин брине и о здрављу својих грађана. Саша Драгин изјавио је да Србија 36. Светски дан заштите животне средине дочекује са ратификованим “Кјото протоколом” (2007), а прошле недеље је усвојена и Одлука о постављању тела за трећи механизам “Кјото протокола,” који представља механизам чистог развоја.

“На тај начин ће сви који буду улагали у чисте технологије на територије Србије и обезбедили нова радна места за грађане, моћи да очекују такозване “карбон кредите”, што значи да ће се исплатити онима који на такав начин буду улагали у Србију, а ми истовремено нећемо бити “гробље старе технологије”, рекао је Драгин.