СИНХРОНО ПЛИВАЊЕ: ПРВАКИЊЕ СА ДОРЋОЛА НА СВЕТСКОЈ СМОТРИ КАДЕТА У СЕВИЉИ

На међународном „Комен купу 2018″, које се овог лета одржава од 24. до 30. јула у Севиљи, репрезентација Србије у синхроном пливању имаће две представнице на овом престижном медитеранском такмичењу. Старограђанке Тара Пудар и Катарина Адамовић, обе чланице Клуба за уметничко и синхроно пливање „25.мај” са Дорћола, представљаће Србију у дисциплинама соло и дует на турниру који се сматра незваничним светским првенством за узраст до 17 година.

– „Комен куп” је највећа смотра кадета у свим воденим спортовима, а учешће је најавило најмање тридесет репрезентација из различитих земаља. Тара и Катарина су се аутоматски квалификовале као државне кадетске првакиње у дисциплинама соло и дует – каже Марија Сеница Јововић, тренер клуба „25. мај”. – Наше пливачице су јако младе, али имају иза себе бројне турнире и освојене медаље. Државне су првакиње у свим дисциплинама – соло, дует, тим и комбо, а сад су ушле и у јуниорску репрезентацију Србије.

У дисциплини соло наступиће Тара Пудар, док ће у дисплини дует заједно запливати са Катарином Адамовић. Тара и Катарина су ученице осмог разреда. Обе су вуковци, а тренутно, поред напорних припрема за „Комен куп 2018″, вредно спремају и пријемни испит. Надају се да ће дружење наставити у Првој београдској гимназији, која им је прва жеља на листи за упис у средњу школу. Синхроно пливање тренирају од првог разреда, а заволеле су га на први окрет.

– Синхроно пливање је невероватан спој балета и гимнастике у води. У почетку нам је било интересантно што све пливачице имају интересантну шминку, шарене костиме, грациозне покрете… Међутим, синхроно пливање је нешто много више, а иза тога стоје напорни тренинзи и сати проведени у води. Због музике и емоција веома се лако заволи – каже Тара.

Експедиција Србије, која крајем јула креће у Севиљу, тренутно тренира на базенима „Милан Гале Мушкатировић”. Управо су Тара и Катарина прве запливале и незванично отвориле летњу сезону на отвореном олимпијском базену на „Галету”. Иако је прво светско првенство у синхроном пливању одржано баш у Београду давне 1973. године, клубови у Србији и даље кубуре са недостатком новца.

– Родитељи и донатори су ти који углавном финансирају сваки одлазак наших најбољих пливачица у иностранство на такмичење. Постоје клубови који понекада успеју да од своје општине или града за изузетне резултате добију новац, али када путујемо на овако значајна такмичења углавном не смемо да се ослонимо на њихова обећања и сами се сналазимо – каже Марија Сеница Јововић.

– Општина Стари град, док је могла, стварно је помагала финансијски за свако путовање наших најуспешнијих такмичарки, а била је и покровитељ међународног турнира „Synchro open Стари град”, који ће се од ове године наћи у календару ЛЕН-а. За сада нам остаје само да позовемо донаторе, који су спремни да подрже наступе наших талентованих и вредних такмичарки, да нам се јаве.