САВЕТ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ: У СУБОТУ ПРОТЕСТ ЖРТАВА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

САВЕТ ЗА РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ

Савет за родну равноправност Градске општине Стари град, на челу са Милом Поповић, председницом Савета и председницом Скупштине општине, учествоваће у суботу, 15. јула, у протесној шетњи против насиља у породици коју организује Удружење жртава насиља Хај’р.

Савет позива Старограђане и Старограђанке да се прикључе протесту и на тај начин дају пуну подршку и искажу солидарност са жртвама породичног насиља у борби за основно људско право зајамчено Уставом РС – право на живот!

Окупљање учесника је заказано за 17 сати испред општине Стари град, Македонска 42, а након протесне шетње жртве породичног насиља одржаће перформанс на Тргу Републике.

Повод за протесни марш је прошлонедељно убиство Олге Ловрић, коју је супруг усмртио наочиглед њихово троје деце у Центру за социјални рад Нови Београд.

Статистички подаци о жртвама породичног насиља, посебно над женама, су више него алармантни и показују стални тренд пораста, нажалост, и након ступања на снагу новог Закона о спречавању насиља у породици. Од почетка ове године у породичном насиљу настрадало је 18 жена и једно дете, а од 1. јуна када је на снагу ступио нови закон, страдале су три жене

Савет за родну равноправност основан је у октобру прошле године са циљем да доприносе унапређењу положаја жена и свих дискриминисаних појединаца и група у локалној заједници.

Градска општина Стари град је потписник Европске повеље о родној равноправности и члан велике породице локалних самоуправа које афирмишу и уважавају принципе једнаких могућности, посебно борбу против сваког вида неравноправности и породичног насиља.