ОДРЖАН ПРОТЕСT ЖРТАВА ПОРОДИЧНОГ НАСИЉА

Уз подршку Савета за родну равноправност Градске општине Стари град, Удружење жртава насиља Хај′р у суботу 15. јула организовало је протест поводом убиства Олге Ловрић, коју је супруг усмртио на наочиглед њихова три сина и убиства Маје Ђорђевић и њеног сина Михаила испред Центра за социјални рад.

Статистички подаци говоре о великом броју случајева породичног насиља. Од почетка године у Србији у породичном насиљу страдало је 18 жена и једно дете. У истом периоду прошле године, број жртава износио је 30, док је у протеклој деценији живот изгубило преко 320 жена. Од 1. јуна када је усвојен нови Закон о спречавању насиља у породици страдале су три жене.

Новим законом предвиђено је стручно усавршавање преко 400 полицајаца и више од 400 заменика тужилаца и судија, који ће бити обучени за поступање у оквиру породичног насиља. Нови закон је сачињен од низа ефикасних мера за хитно поступање у случајевим заштите жртва. Из министраства унутрашњих послова и правосуђа поручују „Удари жену, ићи ћеш у затвор‟.

Председница Савета за родну равноправност Градске општине Стари град, Мила Поповић истакла је важност грађанске партиципације и активизма у сузбијању насиља у породици.

– Породица као примарни агенс друштва мора бити заштићена сфера и сигурно место за одрастање наше деце. Као друштво морамо реаговати и допринети стварању позитивних статистика. Од великог значаја је сама превенција која може бити остварена кроз културно-образовне институције и рад са децом најмлађе доби – рекла је Мила Поповић.

Протестна шетња завршена је на Тргу Републике перформансом којим је одата пошта Олги Ловрић и Маји Ђорђевић и послата порука подршке свим женама које пролазе или су прошле кроз породично насиље.