САСТАНАК ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА УДРУЖЕЊА КОЈА СЕ БАВЕ ПИТАЊИМА СТАРИХ – НАЈАВЉЕНО ОСНИВАЊЕ ОПШТИНСКОГ СЕНИОР ЦЕНТРА

На иницијативу председника општине Стари град Радослава Марјановића, данас је у Малој сали општине одржан састанак на којем су присуствовали представници пет општинских удружења која се баве питањима старих – Општинско удружење пензионера Старог града, Црвени крст Стари град, Асоцијација спорта, здравља и културе „Дорћолијада“, Друштво за бригу о старим лицима, Удружење грађана „Мимоза“ и Удружење крематиста „Огањ“. Састанку је присуствовала и помоћница председника Мариа Марков, задужена за социјална питања.

Представници активних староградских удружења, која се баве проблемима ове категорије становништва, су са председником разговарали о будућој сарадњи са општином, као и о проблемима са којима се у последње време суочавају, а то су недостатак простора за рад и окупљање, финансирање различитих програма, као и недовољан број волонтера који би помагали усамљеним и социјално угорженим најстаријим грађанима.

Председник Радослав Марјановић најавио је бољу сарадњу општине Стари град са општинским удружењима кроз оснивање Сениор центра, који је осмишљен као подршка најстаријим суграђанима и који ће објединити све садржаје и активности које ова удружења спроводе на општини. Један од циљева Сениор центра биће да за представнике трећег животног доба реализује и сопствене програме, који имају задатак да активирају локалну заједницу у циљу побољшања квалитета живота страријих суграђана.

„Као локална самоуправа желимо да свим пензионерима омогућимо да се на једном месту информишу о свим правима које имају, а за које можда нису ни знали. Удружењима ћемо омогућити да заједно све грађане информишу о својим програмима, а ми као општина са највећим бројем пензионера, наставићемо са пружањем услуга геронтодомаћица, мајстора у кући, волонтера, бесплатних прегледа у сарадњи са Домом здравља Стари град, а пружаћемо и помоћ у комуникацији са републичким и градским установама ради остваривања различитих права“, рекао је председник Радослав Марјановић.

Најављено је да ће се Сениор центар бавити и пружањем подршке у активном старењу, што подразумева бесплатне излете и тематска окупљања, бесплатне карте за културне догађаје, спортско-рекреативне активности, као и трибине и предавања за квалитетнији живот у трећем добу.

Представници староградских удружења поздравили су овакву идеју и истакли да је за решавање бројних нагомиланих проблема ове категорије становништва у претходних неколико година изостала подршка матичне општине. „Ово је први пут да смо од стране наше општине добили позив на састанак. На општини Стари град живи велики број пензионера који хоће да изађу из куће, да се баве различитим активностима, па чак и спортом, али желе усмену комуникацију. Због тога подржавамо оснивање Сениор центра, поготово што већина нас има проблем са недостатком простора за рад“, казао је Душан Максимовић, председник Асоцијације спорта, здравља и културе „Дорћолијада“.