ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О ПОСЛОВНО-ТЕХНИЧКОЈ САРAДЊИ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД И ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ ГРАДА БЕОГРАДА

Председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић потписали су данас Протокол о пословно-техничкој сарадњи, који дефинише реализацију израде и штампања Мапе непокретног културног наслеђа на Градској општини Стари град.

Пројекат израде свеобухватне мапе културних добара и споменика у јавном простору, урађен за свих седамнаест градских општина, покренут је од стране Завода како би се представила споменичка баштина, локална заједница упознала са историјом и културом свог непосредног окружења, али како би и туристи имали могућност да лакше упознају најзначајније културно-историјске тачке главног града.

„На Старом граду се налази највећи број споменика културе, а наша заједничка идеја је била да то прикажемо и у штампаној форми, у циљу презентације културног наслеђа и туристичког потенцијала општине. До сада су мапе непокретних добара штампане за општине Савски венац и Земун, док се за друге београдске општине могу погледати у електронској форми на сајту Завода. Надам се да ће сарадња са Старим градом бити и подстрек за друге општине да штампањем оваквих мапа представе своје непокретно културно наслеђе и туристички потенцијал“, казала је Оливера Вучковић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Председник општине Радослав Марјановић изразио је задовољство због потписаног протокола са Заводом за заштиту споменика културе града Београда, и казао да је то изузетно важно у годинама које долазе, јер се очекује све већи број туриста када пандемија корона вируса буде прошла.

„Израдом мапе непокретног културног наслеђа наше општине у штампаној форми желимо да на прави начин свим посетиоцима Београда презентујемо шта од културно-историјског наслеђа општина Стари град има да покаже.  Од реконструкција Великог степеништа на Калемегдану и Малог степеништа које је пројектовала Јелисавета Начић, па до обнове Победника, као и других културно-историјских спменика, Завод је показао колико води рачуна о богатом споменичком наслеђу града Београда“, истакао је председник општине Радослав Марјановић.

Председник се захвалио Заводу што улаже велики напор у рестаурацији бројних културно-историјских споменика и тиме даје нови печат у њиховом очувању. Он је истакао да је град Београд, у сарадњи са Зводом, у претходних неколико година само на простору Калемегдана урадио више него што је урађено у претходним деценијама.