САРАДЊА СТАРОГ ГРАДА И ГРЧКЕ ОПШТИНЕ РИГА ОД ФЕРЕ

Грчка општина Рига од Фере и Градска општина Стари град потписаће у недељу 1. децембра, у 11,00 сати, у згради Градске општине Стари град протокол о братимљењу и тиме продубити традиционалне пријатељске везе које вежу два народа и две општине.

Протокол о успостављању сарадње потписаће председник општине Стари град Дејан Ковачевић и градоначелница грчке општине Елена Лаитсоу, у присуству највиших представника обе општине.

Пре потписивања протокола, у 10,00 сати делегације општинa Риге од Фере и Стари град положиће венце на споменик револуционару, песнику и националном хероју Риги од Фере, који се налази у истоименој улици Београду.

Иницијатива о успостављању сарадње потекла од стране грчке општине, крајем новембра 2012. године. Вековно пријатељство српског и грчког народа, као и страдање грчког националног јунака Риге од Фере у Кули Небојша, те борба два народа за слободу, темељи су будућих односа општина Стари град и Риге од Фере.

Грчки национални јунак Рига од Фере (1757-1798) је био грчки револуционар, песник, национални херој, и прва жртва устанка против Османског царства. Погубљен је од стране Турака је у Кули Небојша 24. јуна 1798. године.