УСПОСТАВЉЕНА САРАДЊА ОПШТИНА СТАРИ ГРАД И РИГЕ ОД ФЕРЕ

Грчка општина Рига од Фере (град Велестиново) и Градска општина Стари град потписале су данас, 1. децембра, споразум о сарадњи и братимљењу две општине и тиме продубили традиционалне пријатељске везе које вежу наша два народа.

Тим поводом, у посети Старом граду боравила је вишечлана делегација општине Риге од Фере, састављена од одборника локалног парламента и запослених у општини, коју је предводила градоначелница Елени Лаитсоу.
Потписивању споразума присуствовали су чланови Већа Лазар Лешњак и Андреја Миливојевић, као и Милан Церовац и запослени у Управи Градске општине Стари град.

Пре потписивања споразума делегације Риге од Фере и Старог града, предвођене градоначелницом Елени Лаитису и председником Дејаном Ковачевићем, положиле су цвеће и венце на споменик револуционару, песнику и грчком националном хероју Риги од Фере, који се налази у истоименој улици на Старом граду.

Након тога су у свечаној сали општине Стари град,по интонирању националних химни Грчке и Србије, челници општина приступили потписивању споразума о сарадњи.

Председник општине Стари град Дејан Ковачевић поздравио је драге госте и изразио задовољство потписивањем споразума.

– Ово је почетак наше успешне сарадње која ће се одвијати у образовању, култури, спорту и туризму. Вишевековно пријатељство српског и грчког народа је права гаранција да ће она бити успешна. Сматрам да је свака генерација наших народа дужна да настави ту традицију. Ово је пример искреног и правог пријатељства између два народа и две општине. Користим ову прилику да се захвалим градоначелници Елени Лаитису– рекао је председник Ковачевић.

Вековно пријатељство , страдање грчког националног јунака, револуционара и песника Риге од Фере у Кули Небојша, као и борба два народа за слободу, темељи су будућих односа и сарадње општина Стари град и Риге од Фере.

– Част нам je и велико задовољство што се данас налазимо овде код вас. Оштина Риге од Фере, у октобру прошле године, покренула је иницијативу за братимљење наших општина које вежу историјске, националне и културне везе, које смо данас озваничили, потписивањем уговора о братимљењу и међусобној сарадњи. Како је рекао председник Дејан Ковачевић, она ће одвијати у областима образовања, културе, спорта и туризма. Наша општина има 15.000 становника и претежно се бави пољопривредом, риболовом и туризмом. Користим ову прилику да се захвалим на изванредном, домаћинском пријему који је наша вишечлана делегација имала у Старом граду. Трудићемо се да га узвратимо, јер су наши народи у том погледу слични и блиски. У нашем граду Велестинову, градимо споменик Риги од Фере, кулу сличну Небојшиној у Београду. Садржај по спратовима је сличан београдском, само је хронологија догађаја мало другачија. Позивамо вас да нас посетите, да упознате природне и културне лепоте, и сигурна сам да ће се сарадња Риге од Фере и Старог града одвијати на добробит свих грађана и наших народа – рекла је градоначелница Елени Лаитсоу.

Иницијатива о успостављању сарадње потекла од стране грчке општине, крајем новембра 2012. године.