ПУШТЕН У РАД СИСТЕМ ЗА ОСОБЕ СА ОШТЕЋЕНИМ СЛУХОМ

Председница Мирјана Божидаревић свечано је данас, у шалтер сали Градске општине Стари град, пустила у рад систем, такозване „ индукционе петље за амплификацију говора“, који је намењен глувим и наглувим особама, али и старијим особама које користе слушне апарате. Отварању су присуствовали Снежана Благојевић, ауторка пројекта из невладине организације “Althea” и Кујовић Радомир, секретар Савеза глувих и наглувих Србије

Систем је осмишљен као емитор, а слушни апарат је пријемник електромагнетних таласа који се у слушном апарату претварају у звучни сигнал. Начин кориштења је веома једноставан: службеник на шалтеру само треба да држи укључен систем не водећи даље рачуна да ли је клијент неко ко чује или је корисник слушног апарата

“Службеник на шалтеру има микрофон и када приђе особа оштећеног слуха која има слушни апарат, фреквенција је тако намештена да глуве и наглуве особе могу да остваре комуникацију са нашим радником.

Општина Стари град спровела је више активности које су намењене особама са посебним потребама. Осим овог апарата, поставили смо рампу за улазак инвалида у зграду општине, затим смо пре месец дана у холу општине и згради у Нушићевој 27., у којој се налази ЈП Пословни простор“, поставили две тактилне табле за слепе. На телефонској централи ради слепо лице, док су наши матичари оспособљени да комуницирају са глувим и наглувим особама“, рекла је Мирјана Божидаревић.

Општина Стари град једна је од првих која је почела да у потпуности спроводи Закон о спречавању дискриминације особа са инвалидитетом и препоруке Европске уније да сваки простор који је отворен за јавност мора бити приступачан и особама са посебним потребама.