ИЗГРАДЊА БЕОГРАДСКОГ МЕТРОА ОБЕЗБЕДИЋЕ РАВНОМЕРАН И ОДРЖИВ РАЗВОЈ ГЛАВНОГ ГРАДА

У Градској општини Стари град данас је представљен пројекат Београдског метроа, најважнији републички и градски саобраћајни  и инфраструктурни пројекат који ће се реализовати у главном граду до 2028.године.

Радном састанку и презентацији пројекта са представницима ЈКП „Београдски метро и воз“ присуствовали су председник општине Стари град Радослав Марјановић, заменик председника Александар Тодоровић, начелник Управе Владимир Баћовић, заменица начелника Наташа Гавриловић и Ђорђе Вујичић из Одељења за имовинско правне и стамбене послове. Никола Васиљевић, директор сектора за планирање, контролу, реализацију и извештавање и Ивана Богдановић, директор сектора за имовинско правне послове,представили су пројекат, који је приоритет у развоју градског и приградског јавног превоза. Поред представника ЈКП „Београдски метро и воз“  састанку су присуствовали и стручни консултанти за социјална питања ангажовани од стране фирме „EGIS“. Након презентације размењена су мишљења и ставови о значају изградње Београдског метроа и интегрисаног шинског система БГ воза, о планираним наредним активностима које се односе на почетак изградње прве линије метроа од Железника до Миријева, као и о изради студије  Студије утицаја на животни средину и социјална питања (ESIA), са делом који се односи на социјална питања.

Ова студија ће се радити по међународним стандардима и стандардима међународних инвестиционих институција, те стога обрађује део који се односи и на социјална питања. Стандарди и добра пракса, назначили су представници ЈКП „Београдски метро и воз“ , подразумева да се организују састанци са свим интересним друштвеним групама како би се упознали са пројектом и користима/ограничењима који са собом носи.

Председник Радослав Марјановић је истакао да пројекат Београдског метроа заслужује сву подршку и помоћ Градске општине Стари град јер ће стварање ефикасног и интегрисаног система за превоз путника у Београду, уз поштовање свих мера заштите животне средине, битно унапредити квалитет живота свих Београђана. Посебно ако у виду имамо податак да је планирано да ће за превоз суграђана на релацију Железник – Трг Републике, на Линији 1, бити потребно само 19 минута, а од Миријева до Трга- 14 минута.

На општини Стари град ће се налазити две станице Линије 1, односно три с обзиром да ће станица на Тргу Републике бити заједничка за прву и трећу линију метроа. Друга је Скадарлија,  испод Бајлонијеве пијаце. Станица Трг Републике ће бити испод платоа др Зорана Ђинђића, поред Народног позоришта. Изнад станице ће се налазити објекат културе. Сам изглед станице, дубоко испод површине, биће предмет међународног архитектонског конкурса.

Радови на Линији 1 метроа, укупне дужине од 21,1 километар, треба да почну крајем ове године, док је почетак функционисања система планиран за 2028. годину. Циљ изградње метроа у Београду је да обезбеди равномеран и одржив развој главног града на целој његовој територији у наредним деценијама.

ЈКП „Београдски метро и воз“ је предузеће које је основано  са циљем да омогући реализацију пројекта две линије београдског метроа и четири линије Бео воза до 2033. године.