НА СТАРОМ ГРАДУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ: МОБИЛНА МИНИ МЕТЕOРOЛОШКА СТАНИЦА И ИЗЛОЖБА О КЛИМАТСКИМ ПРОМЕНАМА У ПАРКУ ВОЈВОДЕ ВУКА НА ТОПЛИЧИНОМ ВЕНЦУ

Поводом Светског дана заштите животне средине Центар за промоцију науке, данас  је, у парку Воводе Вука на Топличином венцу, представио пројекат Terrifica и изложбу о климатским променама, која је осмишљена у сарадњи са Француским институтом.

Догађају су присуствовали Радослав Марјановић, председник општине Стари град, Мануел Буар, директор Француског института у Србији и др Тања Аднађевић из Центра за промоцију науке.

„За Градску општину Стари град заштита животне средине је један од стратешких циљева. Задовољство ми је што je изложба о климатским променама данас на Старом граду и што као грађани можемо да учествујемо у анкети и мапирамо проблеме када је у питању заштита животне средина. Захваљујем се Француском институту и Центру за промоцију науке, са којима ћемо реализовати бројне пројекте у овој области јер желимо да заједно подижемо свест о важности заштите животне средине. Општина већ спроводи програме и акције попут озелењавања, рециклаже отпада, постављања рециклажних ђубријера и рецикломата. Свакако да ће изградња „Линијског парка“ трансформисати еколошку слику централне градске општине а да ће Стари град постати „зелена оаза “, изјавио је овом приликом Радослав Марјановић представајући неке од активности које развијају еколошку свест суграђана на заштити животне средине у локалној заједници.

„Желим да се захвалим председнику општине Стари град и његовом тиму на иницијативи да угосте наш караван и да изложбу о очувању биодиверзитета представе Старограђанима. Морам да кажем и да се осећам као код куће јер су седишта нашег института и Амбасаде Француске на Старом граду“, рекао је директор Француског института у Србији Мануел Буар и додао да ће  ,,Караван  за климу” обићи све градове у Србији.

„Добродошли на „Караван за климу“ који на Светски дан заштите животне средине гостује на Старом граду. Наш задатак је да расхладимо Београд, урбано топлотно острво, и да покажемо колико, као грађани, можемо да допринесемо спречавању климатских промена. Свесни смо да је то глобални проблем, али да бисмо га решавали треба да кренемо са локалног нивоа и да свако да свој допринос у локaлној средини“, рекла је др Тања Аднађевић,  уз захвалност председнику општине Стари град што је данас домаћин каравану.

Тим пројекта „Тerrifica”, који уз научнике и стручњаке за климатске промене већ годину дана мобилише грађане да дају свој допринос климатским изазовима у Београду,  представио је присутнима мини метеоролошку станицу. Заинтересованим суграђанима пружене су информације о садржају и функционисању онлајн алата за мапирање климатских изазова у главном граду, уз основне информације о времену, клими и климатским променама. У оквиру пројекта осмишљена је онлајн мапа на којој су суграђани мoгли да забележе примере са којима се свакодневно сусрећу кроз пет категорија: температуру, воду, ветар, ваздух и земљиште. На догађају су покренуте и теме као што је озелењавање и уређење запуштених јавних површина у централној градској општини. Старограђани су се информисали о томе како да својим активностима  утичу на стварање креативних и иновативних решења која ће помоћи у борби против климатских промена. Предлагали су решења за изградњу засена путем уметничких инсталација и зеленила, изградњу јавних чесми и адекватнијих аутобуских стајалишта у борби против претеране врућине.

Овим поводом, волонтери општине Стари град симболично су поделили присутним суграђанима саднице лаванде у циљу подизања свести о значају узгајања биљака у градским срединама и на тај начин пружили допринос очувању станишта и биодиверзитета.