ПОЧЕЛА ЗАМЕНА ФАСАДНЕ СТОЛАРИЈЕ У ЕТШ „НИКОЛА ТЕСЛА“

У Електротехничкој школи „Никола Тесла“, до краја пролећа привешће се крају замена фасадне столарија, постављањем нових прозора и врата. Радове је у сарадњи са Скупштином града, финансирала Градска општина Стари град, чији челни људи су данас посетили ову велику образовну установу под заштитом Завода за заштиту споменика. Ово је тек почетак реконструкције школе. Већ је извесна санација темеља школе, а нужна је обнова фасаде и електроинсталација.

Мирјану Божидаревић, председницу општине, Небошу Бакареца, заменика председника општине и Вјеру Радовић, члана Општинског већа, дочекала је директорка Рада Камбан, која их је известила о напретку радова на замени прозоора и обавестила их о осталим потребним инвестицијама у школи.

– Школа „Никола Тесла“ заслужује детаљну реконструкцију и Град је на себе преузео обавезу да то уради. Тако ће ове године Град финансирати санацију темеља школе, јер је дошло до слегања терена и због градње нове суседне зграде, поремећена је статика темеља. То је за општину превелика инвестицима, међутим, општина је урадила нешто што је видљивије, а исто је било неопходно. У току је замена фасадне столарије који ће бити завршени до почетка лета. Прозора има много и праве се по мери. Вредност наше инвестиције је 35 милиона динара – рекла је Мирјана Божидаревић. Према њеним речима, опоштина се око ове донације није двоумила, већ се чекао детаљан преглед броја прозора и врата за замену и цена радова. Она је додала да је ово тек почетак реконструкције, јер као што се види фасада је у веома лошем стању а школа нема адекватне електроинсталације. Пројекти су урађени и вероватно ће то град финасирати, а општина је спремна да се укључи у кречење и у остале додатне радове.

– Ја сам похађао ову школу и то други разред усмереног образовања, пре више од 20 година. Од нашег улагања у ове прозоре, нико није ништа улагао. Општина је већ улагла и у ограду у школском дворишту и у асфалтирање школског игралишта и наставиће да улаже у њу-рекао је Небоша Бакарец и указао на проблем постојања осам приватних станова у кругу школе.

– Ово су први већи радови у нашој школи, саграђеној још у 19. веку. Замена столарије је знатно побољшала услове рада и улепшали зграду-рекла је Рада Камбан која је навела да ова школа увек може да се похвали успехом својих ученика који су на свих 13 Републичких такмичења електротехничких школа Србије, освајали прва места и проглашавани најуспешнијим такмичарима.

Електротеничка школа је саграђена је 1883. године и отворена је као тадашња Друга женска гимназија. Спомеником културе проглашена је 1962. године. Њена радна површина је око 7000 квадрата. Данас школу похађа 1800 ученика распоређених у 63 одељења а школска библиотека броји 18 000 књига.