OПШТИНА И ЈП “ГРАДСКО СТАМБЕНО“ ОБНАВЉАЈУ ЛИФТОВЕ

Градска општина Стари град и ЈП „Градско стамбено“ ће ове године комплетно реконструисати 23 лифта у зградама на територији Старог града. Ова акција би требало да буде завршена до лета и биће потпуно бесплатна за станаре, а општина ће наставити да сређује лифтове на својој територији у сарадњи са Скупштинама станара, речено је на отвореној конференцији за медије на којој је учествовало десетак председника скупштина станара са централноградских адреса, одржаној 8.априла у просторијама општине Стари град. Говорили су: Мирјана Божидаревић, председница општине Стари град, Небојша Бакарец, заменик председника општине и Александар Стаменковић, директор ЈП „Градско стамбено“, а догађају је присуствовала и Вјера Радовић, члан Општинског већа.

“Општина и „Градско стамбено“ до сада су сарађивали током 2005. и 2006. године и на 65 адреса на Старом граду су финансирали тзв. мале радове (кровови, лифтови, изолација…). Прошле године „Градско стамбено“ је направило план приоритета а општина се између сређивања кровова и лифтова, одлучила за лифтове – рекла је Мирјана Божидаревић. Она је навела да је општина имала у виду да на Старом граду преовлађују пензионери који не могу себи да приуште велики финансијски допринос овим сређивањима, а закон обавезује општину да улаже само тамо где се налази њен пословни простор.

“Ове године ћемо поправити двадесетак лифтова и све би требало да буде готово до лета, а „Градско стамбено“ ће бити и суфинансијер и извођач радова. Предност ће имати оне зграде у којима су формиране скупштине станара са потписаним уговором са „Градским стамбеним“. Ја апелујем на грађане да се организују на овакав начин како би имали предност у оваквим акцијама, јер у 2008. години ћемо направити план за акцију „Поправимо заједно“- казала је председница општине Стари град и посаветовала присутне да о свему што су чули, известе своје комшије.

“Општина уводи позитивне традиције и ово је једна од њих. Суфинансирање оваквог типа ће се наставити и у следећем мандату, ма ко био у општинској власти, а грађани се о томе могу информисати у општинском информатору”, рекао је Небојша Бакарец и истакао да је општина желела да уложи и више у акције оваквог типа, али је ограничена буџетом који одређује Град, тако да су приоритет општинских улагања устенове образовања и Дом здравља.

“Урадићемо комплетну реконструкцију лифтова. Уместо старих лифтова, уградиће се савременији и безбеднији који ће бити уклопљени у архитектонску целину зграда које су под заштитом Завода за заштиту споменика”, рекао је Александар Стаменковић, који је говорио и о осталим проблемима са којима се сусрећу становници наше општине. У наставку, ова конференција за медије се претворила у трибину, на којој су присутни председници скупштина станара разговарали са челницима општине.