ПОЧЕЛА АКЦИЈА “ОДГОВОРНА ОПШТИНА”

Стална конференција градова и општина (СКГО), национална асоцијација локалних власти у Србији, у сарадњи са Вестминстер фондацијом за демократију, данас је у општини Стари град започела акцију„Одговорна општина“. Пројекат ће бити реализован у више градова Србије и промовисаће Етички кодекс понашања функционера локалне самоуправе и формирање радних тела за праћење његове примене. Акција је симболично почела постављањем инфо пулта испред зграде „Политике“, а о кампањи „Одговорна општина“ говорила је, између осталих, и председница општине Стари град Мирјана Божидаревић.

– Кодекс не постоји само због нас функционера, већ и због запослених у општини, медија и свих грађана, који су на изборима дали своје поверење онима који ће се старати о локалним пословима у наредне четири године. Како бисмо то поверење додатно учврстили, један од првих задатака на којем ћемо радити биће формирање радног тела које ће пратити примену Етичког кодекса у општини Стари град.Желимо да будемо одговорни и да препознајемо значај ове кампање, којом се европски стандарди јавне етике преносе на наш локални ниво – истакла је председница Божидаревић.

На почетку кампање своје активности представиле су општине Врање и Пландиште које су увеле радна тела за праћење примене Етичког кодекса, па им је тим поводом генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић уручио заставе „Одговорна општина“.Заставе су примили Слободан Стаменковић, председник Скупштине града Врања и Миленко Германац, заменик председника општине Пландиште.

– Етички кодекс понашања функционера локалне самоуправе до сада је, од 167, усвојило 148 општина и градова Србије. За сада постоји 6 активних радних тела која прате његову примену у општинама Врање, Младеновац, Ариље, Пирот, Шабац и Пландиште. Стална конференција градова и општина ће, уз подршку општина чланица, и донатора из Велике Британије – Вестминстер фондације за демократију, наставити да пружа стручну и техничку подршку општинама које ће успоставити радна тела за праћење примене Етичког кодекса – истакао је генерални секретар СКГО Ђорђе Станичић.

Акција „Одговорна општина“ која ће промовисати поштовање Етичког кодекса понашања функционера локалне самоуправе, биће настављена током јула и августа у Новом Саду, Крагујевцу, Врању и Шапцу организовањем округлих столова о овој теми. Грађани ће имати прилику да о томе разговарају са представницима Сталне конференције градова и општина и локалних органа власти. Резултати акције „Одговорна општина“ биће представљени почетком септембра на завршној конференцији – округлом столу у Београду.