ПЕТАР МАРИЋ, НАЈБОЉИ ХАРМОНИКАШ НА СВЕТУ

Млади уметник на хармоници Петар Марић постао је двоструки победник Светског купа у категорији концертиста. Ово најпрестижније светско такмичење у области хармонике, које има традицију дугу 63 године, одржало се протекле недеље у Вараждину, у Хрватској.

Како смо чули од његовог професора Александра Николића из музичке школе „Вучковић“, Петар је своје сјајно музицирање током напорног троетапног такмичења, додатно употпунио победом и у категорији виртуозне вариете музике, те на тај начин направио јединствени подвиг и ујединио титуле најбољег светског уметника на хармоници у свим музичким жанровима.

Интернационални стручни жири кога је чинило девет чланова из различитих земаља, а којим је председавао еминентни руски професор Виачеслав Семјонов, био је једногласан током све три етапе да је Петар Марић апсолутни победник светског купа.

Ова победа донела је Петру осим престижне титуле и звања најбољег светског уметника на хармоници, обезбеђену богату светску концертну активност у следећој години, па је већ позван на велике фестивале у Орландо на Флориди, Шангај, Тампере у Финској, Сполето у Италији, Москву…

Петар је иначе дугогодишњи ученик проф. Александра Николића, са којим ће осим педагошке, надаље наставити активну сарадњу и у виду заједничких концертних наступа.

Петра Марића ће београдска публика моћи да види већ 4. новембра на Коларцу, када ће као специјални гост наступити на великом танго спектаклу којим ће бити отворен 7. Београдски танго фестивал.