ТАКТИЛНА МЕТАЛНА ГАЗИШТА ЗА СЛЕПЕ НА 4 АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ ГСП-А

Градска општина „Стари град“ по пројекту Удружења грађана „АЛТХЕА“, поставиће тактилна метална газишта за слепе и слабовиде особе на четири аутобуске станице Градског саобраћајног предузећа Београд у централној зони града, и то на Тргу Републике, на стајалиштима линије 24 и у Македонској улици, на аутобуској и тролеjбуској станици код зграде ГО Стари град и код „Политике“. Тактилна газишта поставиће се током новембра како би слепим и слабовидим помогла у њиховој лакшој оријентацији у простору и коришћењу линија ГСП-а.

Тактилна газишта се раде на основу светских искустава а њихова функција је и да слабовиде и слепе особе усмеравају, упозоравају и обавештавају о променама у кретању и упозоре на евентуална опасностима од саобраћаја.

„Алтеа“ је при развоју елемената тзв. „тактилних вођица“ и у реализацији пројекта консултовала стручњаке из ове области – тифлопедагоге, инструкторе оријентације и кретања који се баве свим сегментима оспособљавања слепих и слабовидних особа за сигурно и самостално кретање уз помоћ дугог белог штапа. Тактилне вођице су дизајниране да се потпуно уклапају у околину. Елементи тактилних површина удовољавају свим траженим спецификацијама из правилника о осигурању приступачности грађевина особама с инвалидитетом.

Основне карактеристике тактилних газишта:

    • издигнути су од површине максимално до 7 мм,
    • не отежавају кретање инвалидских колица,
    • препознатљиве су на додир стопала или штапа,
    • не задржавају воду, снег ни прљавштину,
    • лако се чисте и одржавају.

Елементи тактилних површина, вођица и чеп, су израђени појединачно и појединачно се уграђују, што даје низ додатних предности.

сведоци већих трагедија или мањих незгода које су се могле на вријеме избећи или умањити.