СВЕ СПРЕМНО ЗА ПОЛАЗАК У ЕСЕН

На пут у Есен – европску престоницу културе, 30 младих људи са Старог града кренуће у среду 27. октобра у 10 сати са Београдске железничке станице.

Боравак ће трајати пет дана и биће испуњен интензивним програмом – посетама најистакнутијим културним институцијама у области Рур, као што су: Синагога, најзначајнији музеји, Уметнички универзитет Folkwang, Alto и Colloseum театри, вила Huegel… Учесници ће присуствовати отварању 61. Фестивала светлости (Essener Lichtwochen) и посетити најистакнутији споменик културе у области Рур Zeche Zollverein који је под заштитом Унеска. Представници општине и Канцеларије за младе одржаће састанке са челницима града Есена, интернационалним секретаром манифестације „Рур 2010“, као и са представницима локалних омладинских и културних организација.

– Ово је велики успех за мене с обзиром да се први пут пријављујем на овакав вид конкурса. Мислим да ћу на овом путу доста научити с обзиром да сам по струци графички дизајнер а бавим се и електронском музиком која је у Немачкој веома распрострањена. Очекујем да ће општина Стари град наставити са оваквим програмима – сматра Марко Улић, графички дизајнер, један од младих који су прошли на конкурсу.

Повратaк у Београд заказан је за 2. новембар, после чега је планирана изложба фотографија и Твитер налога које су млади направили на лицу места у Есену.

Пут у Есен ових 30 младих људи представљаће стицање првог реалног искуства о томе како се, Рурска област, од средишта тешке индустрије трансформисала у област са огромним бројем културних споменика и богатог уметничког садржаја.

Пројекат Kul.tura@Essen веома је значајан у функцији идеје кандидовања Београда за европску престоницу културе 2020. години, за шта је потребан што већи број младих амбициозних и креативних појединаца, који се, свакако, налазе међу ових одабраних 30 учесника данашњег пројекта.