ПЕНЗИОНЕРИ УДРУЖЕЊА „СИНЂЕЛИЋ“ ИЗ ШВЕДСКЕ ПОСЕТИЛИ ОПШТИНУ

Чланови Удружења шведских пензионера српског порекла „Синђелић“, који живе у Гетенбургу, данас су посетили општину Стари град, предвођени председницом Удружења пензионера „Стари град“ Неном Шантић. Госте су поздравили и пожелели им добродошлицу председник општине Дејан Ковачевић и заменик председника Дејан Стефановић.Пензионери из Гетенбурга изразили су задовољство успостављањем сарадње са Удружењем пензионер „Стари град“.

– Путем интернета смо сазнали да постоји ваше Удружење и одлучили смо да ступимо у контакт. Убрзо смо и добили позив да посетимо Београд, што смо радо прихватили – рекао је Драган Добромировић, потпредседник „ Синђелића“.

У разговору је највише било речи о бризи о старијим људима, како у Шведској тако и у нашој земљи. Упоређивала се социјална политика и однос институција према особама трећег доба.

– У Шведској је на првом месту рад, а затим брига о грађанима. Уз развијену пореску политику у буџету су обезбеђена средства за све категорије становништво и држава је та која преко институција води бригу о најстаријима. Приметио сам да је у Србији у ту бригу све више укључен приватни сектор, што није добро – истакао је господин Добромировић.

Заједнички утисак чланова Удружења „Синђелић“ након разгледања града јесте да су фасаде у Београду у лошем стању, али и да се надају да ће реформе проближити Србију европском путу. Носталгија за родним завичајем није престала ни после педесет година, али нико од гостију није изразио жељу да се врати у Србију. Након посете општини, гости из Шведске организовано су отишли на на излет на Авалу.