ПАМЕТНИ РЕЦИКЛАЖНИ АУТОМАТИ НА СТАРОМ ГРАДУ

Градска општина Стари град је прва београдска општина која је обезбедила два аутомата за храну намењену псима, а који истовремено служе за рециклажу и одлагање отпада. Уређаји су донација Хуманитарне организације „28. јун“.

„Паметне рециклажне кутије” представљају аутомате који испоручују храну и воду за псе у замену за лименке, пластичне и стаклене флаше . Сваки пут када убаците флашу у отвор на врху машине, посуда на дну пуни се храном за псе, а у посуду поред им можете сипати воду. Аутомати имају за циљ да обезбеде храну и воду љубимцима током шетње, али и да луталицама пруже бољи живот, док истовремено подстичу кориснике да усвоје рециклажу као здраву навику.

„Веома смо поносни што је општина Стари град прва општина у Србији која је применила ову иновативну технологију.  Стари град мисли на животну средину, не само озелењавањем, већ и применом иновативних технолошких и биотехнолошких решења. Наш заједнички циљ је квалитетнији, бољи и здравији живот за све наше грађане, а Градска општина Стари град наставиће да спроводи и подржава пројекте чији је циљ заштита животне средине. Аутомати су тренутно постављени у Парку Војводе Вука, централном месту окупљања Старограђана  за време манифестације „Староградска зима“. По завршетку манифестације аутомат ће бити постављен на новој локацији“, рекао је председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и додао да је у плану набавка још оваквих рециклажних аутомата.

Подсећамо да је општина Стари град у протеклом периоду спровела низ пројеката и акција које су усмерене на очување животне средине. Недавно је испред општинске зграде у Македонској улици постављен први урбани фото-биореактор у Србији, „LIQUID 3“. Ово „течно дрво“ како га називају у Институту за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду, представља потпуно ново биотехнолошко решење за пречишћавање ваздуха и смањење емисије угљен-диоксида у урбаним подручјима.

У оквиру пројекта „Озелени Стари град“, уз подршку и сарадњу са Министарством за заштиту животне средине и „Зеленилом Београд“, посађено је 127 садница липе на Дунавском кеју ”. Суграђанима су такође, дониране саднице дрвећа које су сами посадили у двориштима својих зграда („Посади свој хлад“).

Општина спроводни и низ  едукативних акција како би се код грађана, а посебно најмлађих, подигла свест о очувању животне средине. У оквиру програма „Стари град мисли на рециклажу“, који се спроводи са ЈКП „Градска чистоћа“, у последњих годину дана староградска домаћинства правилно одлажу отпад за рециклажу, а са овим јавним предузећем су очишћене и бројне „дивље“ депоније смећа на Старом граду.