ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „ВОЈВОЂАНСКИ МАЂАРИ У БЕОГРАДУ“

Изложба слика и скулптура под називом „Војвођански Мађари у Београду“ свечано је отворена синоћ, 26. марта у препуној „Кући Ђуре Јакшића“ у Скадарлији а поставку је прогласио отвореном Дејан Ковачевић, начелник Управе ГО Стари град- покровитеља овог догађаја. Публици су се представили сликари Ендре Пеновац, Лаура Сагмеистер-Пеић, Иштван Сајко и Давид Утцаи, као и вајар Тибор Сарапка. Међу многобројном публиком били су и представници дипломатског кора на челу са Оскаром Никовицем, амбасадором Републике Мађарске, Скупштине града и општине Стари град, личности из јавног живота…

Изложбу су организовали мр Мирослава Стопић, заменик директора УК Пароброд и сликарка Ливија Лазић-Канкараш.

– Општина Стари град у свом објекту у Кући Ђуре Јакшића има задовољство да поздрави наше пријатеље сликаре војвођанске Мађаре који су дошли у Београд да изложе своја дела. Овде има пуно драгих гостију који са нама уживају у овим дивном уметничким делима, на челу са амбасадором – рекао је Дејан Ковачевић. Он је позвао Београђане да посете ову занимљиву изложбу.

-Ово је велики догађај за Београд, јер по први пут на овако организован начин долазе наше мањине из прелепе Војводине. То доприноси културном бољитку Београда и Србије уопште –рекла је Мирослава Стопић, која се захвалила мађарском амбасадору.

У присној домаћој атмосфери, уз пригодну закуску и домаће вино и мађарску инструменталну музику, посетиоци изложбе дружили су се са уметницима, који течно говоре српски језик.