ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА У ЧАСТ АНИЦЕ САВИЋ РЕБАЦ

У Цариградској 8 где је живела и радила Аница Савић Ребац данас је у оквиру акције „ Вратимо дуг писцима“ откривена 20 по реду спомен плоча.

„ Драго нам је што наша општина учествује у овој акцији. До сада је постављено 15 спомен плоча од укупно 20, од када је акција покренута“ рекла је на откривању председница ГО Стари град Мирјана Божидаревић.

Аница Савић Ребац била је истакнути класични филолог, песникиња, есејиста, критичарка, преводилац и позната професорка Београдског Филозофског факултета на коме је предавала римску књижевност и латински језик.

Рођена је 1892. године у Новом Саду а трагично је преминула у Београду 1953. године.

„ Целокупним својим делом Аница Савић Ребац је била спона између антике и савременог доба , између српске и балканске културе и традиције и европске културе и традиције“, рекао је Предраг Марковић, министар културе, информисања и информационог друштва.

Откривању спомен плоче осим окупљених грађана присуствовао је и члан Већа Ристо Рацо.

У акцији „ Вратимо дуг писцима“ спомен плоче на Старом граду добиле су личности које су обележиле једну епоху у Београду и Србији: Меша Селимовић, Скендер Куленовић, Душан Матић, Александар Вучо, Слободан Селенић, Љуба Поповић, Антоније Исаковић. Милош Ђурић, Милован Ђилас, Живојин Жика Павловић, Глигорије Возаревић, Милан Кашанин и сада Аница Савић Ребац.