ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОБЕДНИЧКИХ РАДОВА ЗА ПРОЈЕКАТ „ЛИНИЈСКИ ПАРК“

Пројекат „Линијски парк“, који чине радови тимова младих архитеката, до сада најамбициознији и по обиму најкомплекснији инфраструктирни пројекат градске управе, представљен је данас код Бетон хале у Пристаништу „Београд“.

Изложбу победничких радова, у присуству аутора и многобројних посетилаца, данас су свечано отворили председник Градске општине Стари град Радослав Марјановић и главни урбаниста града Београда Марко Стојчић и Весна Тахов, директорка  Урбанистичког завода Београда.

Представљајући пројекат и реализацију „Линијског парка“, главни урбаниста града Београда Стојчић је истакао да ће се у урбанистичком смислу у потпуности трансформисати запуштени јавни простор некадашње железничке пруге, од Пристаништа до Панчевачког моста.


„Измештањем пруге и пренаменом саобраћајне у зелене површине јавне намене, формираће се услови за све активности јавног парка. Он ће обухватати простор дела коридора старе железничке пруге у оквиру територије општине Стари град и Палилула, у дужини од 4600м. Пројекат Линијског, мултифункционалног парка резултираће повећањем обима и квалитета озелењавања, иновативним изборима програма активности. Водећи се примерима у свету као што су Хај Лајн у Њујорку, Рејл коридор у Торонту и други, поменути парк ће на сличан начин доживети трансформацију у виду јединствених зелених коридора“, рекао је Марко Стојчићи и позвао суграђане да доставе све сугестије и примедбе јер је данас почео Јавни увид у урбанистички план „Линијског парка“ који ће уз Аду Циганлију, постати најзначајнији рекреативни правац главног града и место окупљања око културних, рекреативних и забавних садржаја.


Прeдсeдник Рaдoслaв Maрjaнoвић је oцeниo дa je изгрaдњa „Линиjскoг пaркa“ jeдaн oд нajвaжниjих прojeкaтa за општину Стaри грaд и пример како треба да системски сарађују Република, Град и локална самоуправа.
„Осим нових шеталишта, пешачких и бициклистичких стаза, дечјих игралишта и спортских терена, зелени коридор ће значајно подићи квалитет живота Старограђана, али и свих становника Града Београда. Реализација овог пројекта значајно ће утицати на смањење загађење ваздуха централне градске општине“, поручио је председник општине Радослав Марјановић и изразио задовољство што су идејно решење и садржаје у 10 јединствених целина „Линијског парка“ креирали тимови младих архитеката.


„Tрудили смо се да осмислимо уређену, културну, спортску и рекреативну оазу, коју ће користити сви грађани Београда.Такође, надам се да ћемо заједно, за коју годину, отворити овај парк у целој његовој дужини“, рекла је Весна Тахов из Урбанистичког завода Београда.

Заједничка порука аутора пројекта „Линијски парк“ је да су реализацијом оваквог пројекта младе архитекте добиле значајан замајац у креативном и професионалном смислу показујући широј јавности потенцијал уношења свежих и иновативних идеја у развоју града.


Заинтересовани суграђани од данас, па у наредних 15 дана, имају прилику да се кроз ову изложбу упознају са идејним решењима пројекта „Линијског парка“, који ће као јединствена функционална целина постати спона централне градске зоне са доњим Дорћолом, делом Аде Хује и рекама, и место окупљања око културних, рекреативних и забавних садржаја.
Oчекује се да изградња староградског зеленог коридора укупне површине 48 хектара трајe око 2,5 године.