ОТВОРЕН МУЗЕЈ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА – ПЛАКЕТА ОПШТИНИ

Речима глумице Мире Ступице „Имам част да као најстарији члан ове славне и старе позоришне куће у Србији објавим: Музеј Народног позоришта у Београду је данас отворен“, данас је свечано отворена ова институција. Општина Стари град већ годинама помаже ред Народног позоришта и тим поводом је Божидар Ђуровић, управник Народног позоришта уручио Мирјани Божидаревић „Печат Народног позоришта“ Плакету, „за свеукупан допринос раду“ ове угледне куће.

Небојша Брадић, министар културе истакао је важност оснивања овакве музејске институције је у прикупљању, чувању и представљању непроцењивог наслеђа позоришне уметности у Србији. Народно позориште је отварањем музејске збирке додало још једну важну димензију мисији коју обавља у култури Србије.

Божидар Ђуровић, управник Народног позоришта рекао је да институције од националног значаја попут Народног позоришта, куће са дугом и плодном традицијом, требало би да имају озбиљан и посвећен однос према прошлости.

Огроман број гостију тискао се да види право богатство из ризнице Народног позоришта. Прву тематску изложбу „Савремена костимографија и сценографија на даскама овог позоришта“ приредила је Олга Мрђеновић. Изложбу о историјату позоришта приредила је Зорица Јанковић.

Гости на прослави испред општине Стари град били су Мирјана Божидаревић, председница општине и Милан Мајсторовић, члан Општинског већа.