ОПШТИНА СТАРИ ГРАД ПОТПИСНИЦА „БЕРЛИНСКОГ ПОЗИВА ЗА АКЦИЈУ“

Председник Градске општине Стари град Марко Бастаћ потписао је данас „Берлински позив за акцију“, којим се политичари и доносиоци одлука обавезују да пажњу посвете култури и историјској баштини. Oпштина Стари град ће такође, аплицирати и за статус придружене чланице Међународне организације за заштиту наслеђа „Европа Ностра” – пан-европске мреже, од 250 невладиних организација, 150 партнерских друштава и 1500 појединаца из више од 50 европских држава, са циљем очувања наслеђа целокупног континента.

„Ово је важна порука за Стари град, седиште Београдске тврђаве и драгоцене историјске, археолошке и архитектонске културне баштине Београда, Србије и Европе. Суочена са актуелном градском влашћу која директно угрожава наше културно историјско језгро и наслеђе, Градска општина Стари град до 16. јуна спроводи референдум на коме  се Старограђани изјашњавају о контроверзним урбанистичким плановима режима“, изјавио је по потписивању „Берлинског позива за акцију” председник Марко Бастаћ.

Подсећамо да је пракса Европске уније, а Србија намерава да постане њена чланица, управо потпуно укључивање јавности у процес доношења одлука, као и да „Фаро Конвенција” о значају културне баштине за друштво инсистира на значају дијалога између власти – од државних до општинских – не само са представницима струке, већ и са грађанима и заједницама тесно повезаним са културном баштином.

У најужем центру Београда налази се широка зона археолошког налазишта, културног добра – Антички Сингидунум. Пројекат гондоле на Београдској тврђави и најава изградње подземне гараже на Студентском тргу су најаларматнији примери угрожености непокретног културног наслеђа.

„Берлински позив за акцију“ јасно истиче да се одлуке о новим урбанистичким решењима и грађевинским пројектима морају се доносити уз пуно укључивање и уважавање стручне и грађанске јавности.

„Старограђани и стручна јавност морају да се питају! Суочени са наведеним контроверзним пројектима, као и са претварањем центра у највећу пешачку зону у Европи, његовим измештањем у „Београд на води”, Старограђани могу да одбране свој крај и нормалан живот само изласком на референдум и тако пошаљу јасну поруку актуелном режиму!“, поручује председник Марко Бастаћ.

Актуелна власт, и поред декларативног залагања и стратешких планова у којима се наводи да је „културна баштина стратешки приоритет Србије”, кршећи сопствене законе, планове генералне и детаљне регулације, као и међународне конвенције УНЕСКО-а и Савета Европе, чији је Србија потписник и члан, чини све супротно како би спровела само себи знане планове и пројекте.

Подсећамо да се изградњи жичаре на Калемегдану противи готово целокупна стручна јавност, укључујући САНУ, а да је Међународна организација „Европа Ностра“ подржала петицију више струковних удружења, научних и професионалних организација и института. Њена стручна делегација је, од 4. до 7. маја, боравила у нашем главном граду, на позив националне организације „Европа Ностра” Србија.

Након састанака са премијерком Брнабић, надлежним министарствима, САНУ и другим установама и стручним  удружењима, еминентна делегација је оценила „да би се изградњом гондоле могао угрозити упис Београдске тврђаве за Унескову Листу Светске баштине”, и најавила извештај који ће поред власти у Србији добити и представници Европске уније.

БЕРЛИНСКИ ПОЗИВ ЗА АКЦИЈУ (српски) – ПОГЛЕДАЈ ОВДЕ

БЕРЛИНСКИ ПОЗИВ ЗА АКЦИЈУ (енглеска врзија) – ПОГЛЕДАЈ ОВДЕ