ОПШТИНА ПОДРЖАЛА ПРОЈЕКАТ „ЗАЈЕДНО У РЕЦИКЛАЖИ“: ОСОБЕ СА СМЕТЊАМА У РАЗВОЈУ УКЉУЧИТИ У АКТИВНОСТИ ДРУШТВЕНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Удружење за помоћ особама са сметњама у развоју “Живимо заједно”, уз подршку општине Стари град, организовало је данас, у великој сали општине, трибину поводом петнаест година успешне реализације програма „Заједно у рециклажи“. Трибини су присуствовали предсатвници Министарства заштите животне средине, ативисти из локалних удружења која се баве подршком особама са сметњама у развоју, као и представници општине Стари град – Невена Додић, заменица председника Скупштине ГО Стари град, и Бранислав Зец, члан Већа општине.

Пројекат „Заједно у рециклажи“ покренут је од стране Удружења за помоћ особама са сметњама у развоју “Живимо заједно” са Старог града, а до сада се успешно реализује у једанаест градова у Србији – Шапцу, Кули, Врбасу, Старој Пазови, Великој Плани, Србобрану, Крушевцу, Алексинцу, Нишу, Пироту и Лесковцу, а другу годину за редом се спроводи уз подршку Министарства заштите животне средине.  

-Како се дуги низ година бавимо рециклажом, одлучили смо да нашу добру праксу проширимо и на друга удружења у Србији која пружају помоћ и подршку особама са сметњама у развоју. На тај начин ширимо свест о очувању животне средине, јер се корисници удружења баве, пре свега, сакупљањем секундарних сировина, али их у исто време учимо комуникацији са грађанима и запосленима у приватном сектору из њихове локалне средине. Са друге стране, учинили смо да особе са сметњама у развоју буду видљиве у обављању активности од користи за читаву заједницу – рекао је Дејан Козић, председник Удружења за помоћ особама са сметњама у развоју “Живимо заједно”.

Као неке од циљева пројекта „Заједно у рециклажи“ Дејан Козић навео је ширење мреже сабирних центара рециклажног материјала у Србији за особе са инвалидитетом, њихово шире укључивање у корисне активности од значаја за њихову социјализацију, образовање становништва о значају и важности рециклаже, подстицање сарадње између школа, бизнис сектора и других партнера, као и подизање свести становништва о значају укључивања особа са инвалидитетом у активности друштвене заједнице.

-Током трајања пројекта обишли смо удружења у градовима у Србији и уручили им рециклажну оперему, кавезе за ПЕТ амбалажу, кутије, канте и кесе за сакупљање рециклажног отпада, пресе за ПЕТ, рукавице, мајице и качкете. Све им је то неопходно за обављање рециклажних активности. Том приликом одржана су и предавања о значају и процесу рециклирања, као и акције чишћења оближних зелених површина, а представници удружења потписали су споразуме о сарадњи, што су пропратили бројни локлани медији – додао је Дејан Козић.