ОТВОРЕН ДНЕВНИ ПРИХВАТНИ ЦЕНТАР ЗА ЛИЦА БЕЗ ДОМА НА ТЕРИТОРИЈИ ОПШТИНЕ СТАРИ ГРАД

Председник општине Стари град Радослав Марјановић и заменик градоначелника Горан Весић присуствовали су данас отварању новог дневног прихватног центра за лица без дома, који се налази у Солунској улици.

Заједно са председником Марјановићем и замеником градоначелника Весићем, центар су обишли и секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, помоћница председника општине за социјална питања Мариа Марков, као и секретар Црвеног крста Стари град Александар Пантелић. 

Весић је том приликом истакао да ће прихватни центар бити од великог значаја за суграђане којима је потребна ова врста помоћи током редстојећих хладних, зимских дана.

– Ово је други дневни прихватни центар. Отворили смо га заједно са Црвеним крстом Београда, с којим имамо добру сарадњу, и са Општином Стари град, која је уступила простор. У центру ће људи моћи да добију храну, топле напитке, одећу – прецизирао је Весић.

Он је додао да у Прихватилишту за стара и одрасла лица тренутно има 66 корисника, те да су све установе социјалне заштите заштићене. Весић је подсетио и да је први центар оваквог типа отворен у Сазоновој улици на Врачару.

– Секретаријат за социјалну заштиту урадио је лифлете, а волонтери обилазе хаусторе и места где се обично налазе лица која живе без крова над главом и дају им сва обавештења о томе где могу да се јаве и остваре право на социјалну помоћ, оброк, топле напитке, затим када је радно време прихватилишта и слично. Такође, Црвени крст је урадио информатор са свим другим важним информацијама, као и брошуру о заштити од вируса корона – рекао је Весић.

Ово је још један пример како сви заједно можемо да радимо корисне ствари, навео је Весић.

– Као друштво морамо да покажемо да смо одговорни и да смо ту да заштитимо сваку суграђанку и суграђанина, а посебне оне који су у тешкој ситуацији и сплетом различитих околности немају кров над главом. Морамо да покажемо да је ово друштво једнако за све – истакао је Весић.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић рекао је да се и овом приликом показала на делу добра сарадња између ове градске општине и Града Београда.

– Општина је за овај прихватни центар за бескућнике обезбедила одећу, пешкире, дезинфекциона средства и маске и на тај начин обезбедила све услове да за време трајања пандемије сви људи којима је потребна помоћ могу да буду и здравствено сигурни. Наставићемо и даље да путем оваквих пројеката показујемо бригу о онима којима је она најпотребнија и никога нећемо оставити без системске подршке у нашем граду. Тиме показујемо да водимо рачуна о свима и настојимо да им обезбедимо достојанствено право на живот – казао је Марјановић.

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић је подсетила да је захваљујући иницијативи заменика градоначелника пре две недеље отворен дневни центар у Сазоновој улици, те да га је до сада посетило осамдесет људи.

Секретар Црвеног крста Стари град Александар Пантелић истакао је да ће се овом иницијативом програмске активности Црвеног крста још боље радити и захвалио представницима Града Београда и Општине Стари Град на сарадњи и пружању подршке.