OПШТИНА ОБЕЛЕЖИЛА ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

Низом акција на шеталишту код куле Небојша, Градска општина Стари град обележила је данас Дан заштите животне средине. Манифестацију „Стари град на рекама“ свечано је отворила председница општине Мирјана Божидаревић, која је том приликом заједно са децом из староградских основних школа посадила цвеће у жардињерама крај шеталишта.
– Сваке године општина Стари град обележава Дан заштите животне средине. До сада смо на обалама Све и Дунава организовали различите манифестације, осликавали смо клупе и чесме, чистили смо обале. Данас ученици цртају, саде цвеће и стабла дрвећа. На овакав начин желимо да дамо допринос уређењу наше општине и очувању животне средине – рекла је председница Мирјана Божидаревић на отварању овогодишње манифестације «Стари град на рекама».
У акцији су учествовали и чланови Савета за екологију, као и припадници Речне полиције, који су извлачили отпад из Саве. Њима су помагали и чланови Добровољног ватрогасног друштва „Стари град“. Радници ЈКП „Зеленило Београд“ покосили су траву код куле Небојша и на том месту посадили беле врбе и разнобојно цвеће. Акцији се прикључила и ЈКП „Градска чистоћа“, која је са овог места однела неколико контејнера отпада. Из Савета за екологију најављују да ће покренути акцију да се на овом месту поставе и дрвене клупе.

Председница општинског Савета за екологију Андреа Симонов рекла је да цела акција има и едукативни карактер, јер су се сађењу цвећа и стабала прикључили и најмлађи становници општине.
Деца из основних школа „Вук Караџић“, „Стари град“, „Дринка Павловић“ и „Михаило Петровић Алас“ учествовали су у ликовном конкурсу Савета за екологију Старог града. Преко три стотине ученика сликало је на тему заштите животне средине и очувања природе. Аутори најмаштовитијих цртежа награђени су пригодним поклононима.

Општина Стари град сваке године обележава Дан заштите животне средине, који је 1972. године усвојила Генерална скупштина Уједињених нација.