ОЧУВАЊЕ БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ ЈЕ ОЧУВАЊЕ НАШЕ КУЛТУРЕ И ИСТОРИЈЕ

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас комплекс Сахат и Барокне капије на Београдској тврђави, чија је обнова управо завршена, и истакао да му је жао што тренутна ситуација не дозвољава да отварање комплекса буде уприличено уз концерт, како је било планирано, али да ће бити времена и за то.

Догађају су присуствовали заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић, председник општине Стари град Радослав Марјановић, градски секретар за културу Иван Карл и директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливера Вучковић .

Весић је истакао да је веома поносан на све што је током последњих неколико година урађено на Београдској тврђави.

– Реконструисани су Мало степениште, Велико степениште, плато око споменика „Победник”, а урађене су и рестаурације „Победника” и Споменика захвалности Француској. Реконструисани су и Али-пашино турбе, као и чесма Мехмед-паше Соколовића. У наредном периоду очекује нас реконструкција Капије Карла Шестог, која ће почети наредне године, као и реконструкција Зиндан капије, односно Јужног бедема, који представља остатке средњовековног града деспота Стефана Лазаревића – рекао је Весић.

Он је истакао да је у току пројекат за изградњу канализационе мреже на Београдској тврђави и нагласио да је поносан јер, како је рекао, за овај симбол Београда никада није урађено толико као током последњих година.

– Ови радови нису заустављани ни успоравани епидемијом вируса корона и тако ће бити и у будућности, јер очување Београдске тврђаве је очување наше културе и историје. Град Београд чврсто „стоји иза” Београдске тврђаве и Завода за заштиту споменика културе. Сваки динар уложен у овакве пројекте представља улагање у очување нашег националног и културног идентитета. Реконструкција Сахат-капије је посебно значајна јер представља читаву историју Београдске тврђаве, од праисторијског до рановизантијског периода. Јужни бедем припада граду Стефана Лазаревића, а ту су и барокне капије које су радили Аустријанци, Сахат капија коју су направили Турци, а имамо и немачки бункер из 20. века. Тешко је замислити да постоји место које на мањем простору може да понуди практично читаву историју Београдске тврђаве и због тога овај део заслужује толику пажњу – додао је Весић.

Заменик градоначелника је захвалио свима који су учествовали у реализацији овог пројекта.

– Захвалност дугујемо Заводу за заштиту споменика културе града Београда, Заводу за заштиту споменика културе Републике Србије, Археолошком институту САНУ, ЈП „Београдска тврђава”, Граду Београду, као и Општини Стари град. Споменици културе су од изузетног значаја и морамо да урадимо све како бисмо их сачували за следеће генерације – закључио је Весић.

Директорка ЈП „Београдска тврђава” Марија Рељић је истакла да је после четири године труда и рада овај објекат успешно отворен.

– Од свих радова који су били планирани на овом простору у 2020. години, Сахат и Барокна капија су изискивали најкомплексније радове. Желим да захвалим пројектантима, извођачима, запосленима у ЈП „Београдска тврђава” и наравно Граду Београду који је издвојио средства и препознао значај обнове овог објекта. Жао ми је јер нисмо у могућност да на свечанији начин отворимо овај објекат, али поштујемо мере Владе Србије и Кризног штаба и чекамо тренутак када ће за то доћи време – рекла је Рељићева и позвала посетиоце да крајем марта односно почетком априла, када се отвара сезона на Београдској тврђави, дођу да виде овај простор.