ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА

У организацији Савета за родну равнопрваност, Градска општина Стари град придружила се обележавњу 25. новембра – Светског дана борбе против насиља над женама. Тим поводом, испред општине је постављен штанд на коме су мушкарци својим потписом дали подршку која се односи на поштовање принципа родне равноправности и залагања за активни став против сваке врасте насиља у друштву и непоштовања права жена.

Осим одборника Скупштине ГО Стари град, наши суграђани и случајни пролазници, сложили су се да је новоусвојени Закон о спречавању насиља у породици требало донети раније и да насилници требају бити строжије кажњени. Старограђанин, продуцент и новинар, Мирослав Живковић придружио се данашњем обележавању Светског дана борбе против насиља над женама.

– Ако се закон буде примењивао и казнена политика била што строжија, надам се да ћемо стати на пут епидемији насиља којој смо свакодневно изложени – рекао је Живковић.

Боба Илић, одборник Демократске странке у староградској скупштини, је истакао да је ДС једна од ретких која је започела борбу за једнакост полова и спречавању насиља.

– Не можемо говорити о напретку и просперитету државе док се не поштују основна људска права – право на живот, право на једнакост. Требало би направити регистар насилника и тиме олакшати примену Закона и самим тим заштити жртве – нагласио је Илић.

Одборник Српске напредне странке Божидар Ненезић је својим потписом дао подршку акцији општинског Савета за родну равнопрваност.

– Сматрам да је новоусвојени Закон о спречавању породичног насиља требало донети много раније без обзира ко је на власти. Верујем да ће закон заживети и да ће насилници бити кажњавани. Не можемо да жмуримо и не реагујемо када је у питању малтретирање и нажлост, убијање слабијег пола. Стварност и статистика нас демантују. Стоп насиљу – истакао је Ненезић.

На штанду смо затекли и др Ђорђa Лајшићa, одборника „Доста је било” који је нагласио да не би требало бити у политичкој странци па подржати борбу против насиља не само над женама, већ и на осталим рањивим групама.

Савет за родну равноправност ГО Стари град је почео свој активни рад у октобру 2016. године. Његов примарни задатак је остваривање претпоставки за равноправност и унапређење квалитета живота жена на Старом граду.