ЗА ЧИСТИЈИ СТАРИ ГРАД

На иницијативу принцезе Јелисавете Карађорђевић данас је у малој сали општине одржан састанак на коме је било речи о сређивању, озелењавању улица, паркова, квартова на територији општине Стари град. Састанку су присуствовали Ристо Рацо, члан Општинског већа и представници из Министарства за заштиту животне средине и просторног планирања, ЈКП „ Зеленило Београд“ и „Градска чистоћа“.

„С обзиром да живим на Старом граду јако ми је стало да централна београдска општина, која је срце Београда и Србије буде уређена и чиста. Међутим, шетајући њеним улицама приметила сам да грађани мало воде реда о чистоћи,“, каже Јелисавета Карађорђевић додајући да ју је на ову иницијативу покренуло смеђе и неред који се налази испред две староградске школе.

„Испред основне школе „Дринка Павловић“ и музичке школе „ Војислав Вучковић“ је велика количина смећа а на месту где су били ђубријери сада нема ничега, па су ученици сада приморани да бацају ђубре на улицу. Зато сам , знајући да општина Стари град доста ради на улепшавању и сређивању општине дошла на идеју да покренемо заједно акцију чишћења на овој локацији “, каже принцеза Карађорђевић.

Општина и јавно – комунална предузећа као и Министарство за заштиту животне средине и просторног планирања подржали су акцију и договорили су се да заједничком акцијом уреде поменуте површине, тако да ће испред школа бити постављени ђубријери и постављене жардињере са цвећем.

„ Данашњи састанак је добар пример сарадње између локалних самоуправа и других институција али и доказ да постоји и добра сарадња и са грађанским сектором“, рекао је Ристо Рацо и додао да је општина увек спремна да подржи овакве акције. Тако ћемо осим ове локације уредити и просторе око Вуковог и Доситејевог музеја и Предшколске установе „Дечји дани“. Осим данашњих представника у ову акцију укључићемо и градске секретаријати за саобраћај и комунално – стамбене послове.

Осим надлежних служби акцији чишћења, озелењавања и уклањања графита биће укључени и ученици староградских школа. „ Морамо радити на едукацији становништва, почев од најмлађих „ истакао Ристо Рацо. Учесници састанка сложили су се да ће формирање комуналне полиције доста допринети да се грађани одговорније опходе према својој околини.