БЕСПЛАТНА ШКОЛА ПЛИВАЊА ЗА НАЈМЛАЂЕ ШКОЛАРЦЕ СТАРОГ ГРАДА

Ђорђе Лазаревић и Слободан Петровић, чланови Већа општине Стари град, посетили су 21. марта, доњи објекат школе ОШ Краљ Петар први, где је у малом базену трајала пливачка обука ђака, у оквиру пројекта “Научи да пливаш”, који заједно реализују општина и пливачки клуб „Златни делфин“. Пројекат је намењен млађим школарцима са територије општине и предшколцима ПУ “Дечији дани” и траје у два годишња периода: март-мај и октобар-децембар 2012. Обуку предводи проф др Владан Марковић (четвороструки олимпијац Србије у пливању и професор пливања на високој спортској и здравственој школи) заједно са два тренера.

Програм обуке пливања за све школарце је бесплатан, док месечне трошкове од извођења обуке од четири часа пливања финансирала општина Стари град. Обухваћено је учење основних пливачких покрета (гњурање, одржавање на леђима-стомаку, рад рукама-ногама), учење основа краул стила учење основа леђног стила, пливање краул и леђно.

– Општина је препознала потребу да подржи овај пројекат јер се ради о најмлађим суграђанима Старог града – деци предшколског узраста и прва два разреда ОШ. Намера нам је да се преко пливања утиче на правилан раст и развој деце, односно складан психо-физички развој читавог организма и отклањање деформитета својствених деци овог узраста које настају услед напорних школских обавеза – рекао је Ђорђе Лазаревић. Према његовим речима, с обзиром да је општина завршила реконструкцију отворених и затворених базена у СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“, ово је логичан наставак улагања у унапређивање и развијање здравих стилова живота код младих људи са општине Стари град.

– Као дугогодишњи пливачки радник могу да кажем да ми је посебно драго што је носилац овог пројекта проф Влада Марковић, кога знам од пионирских дана, који је био изванредан пливач. У пливању, као индивидуалној дисциплини меродавни су само штоперица и дистанца.

Сигурно је да смо, добијањем овог пункта за најмлађу популацију добили праву прилику за описмењавање пливања као спорта, уз припадајући здравствени аспект – рекао је Слободан Петровић.

Др Владан Марковић је истакао да је најбоље да се што више младих уведе у пливање које спада у један од најздравијих спортова.

Подсетимо после 50 година паузе, мали базен за обуку непливача у у доњем објекту ОШ ”Краљ Петар први”, у улици Маршала Бирјузова 43, отворен је маја 2006. године. Прилагођен је обуци пливања и димензија је 9×5 метара са дубином од 1.05 метра и температуром воде око 27 C.