НОВИ ИЗГЛЕД ДЕЧИЈЕ БИБЛИОТЕКЕ „ДРАГАН ЛУКИЋ“

Општина Стари град и библиотека “Ђорђе Јовановић” настављају вишегодишњу сарадњу јер су бољи услови у библиотеци привукли нове читаоце. Општина седам година помаже уређивање и дечјег одељења на Студентском тргу 19, које носи име нашег познатог песника Драгана Лукића. Почетком 2008. године библиотека „Драган Лукић“ добила је 2.300.000 динара за набавку посебних полица и ормара за књиге.

Дечија библиотека „Драган Лукић“ поседује и “Електронску читаоницу” коју је добила од oпштине пре три године, а према подацима које поседује библиотека тај програм је најпосећенији дечји програм у граду.

„На Студентски трг 19 долазе деца после школе и друже се. Ми ћемо сада овај простор који деца очигледно воле са новим полицама и орманима још више прилагодити њиховим жељама. Полице ће бити на точкићима и за десет минута ће моћи потпуно да се прилагоде према програмима који се тог момента одвијају у библиотеци. Полице за књиге пратиће праве мале куће за читање. Полице ће бити направљене по моделима које смо видели у Норвешкој. У тим малим оазама за читање, у зависности од програма, моћи ће на истом месту да се окупи од осам до 70 деце. Биће могуће направити четири одвојена простора у којем нико неће сметати оном другом. Данас је наше “Дечје одељење” потпуно уређено. Простор намењен најмлађим читаоцима има клавир, “Електронску читаоницу” од пет умрежених рачунара, кабловску телевизију са само дечјим програмима, разне ЦД-ове, и једини у граду имамо и “Стрипотеку”. Нигде више у граду немате стрипове. Деца воле да виде шта су за њихове родитеље били цртани филмови. Имамо разне програме и деца се ангажују у клубовима које сама изаберу. Деца овде решавају домаће задатке али се и забављају са друговима. Имамо развијен клупски живот у библиотеци. И још нешто, ми смо једина библиотека у Србији која на месту библиотекара у “Дечјем одељењу” има доктора науке.“, објашњава руководилац библиотеке Мирко Марковић.

„Наш прошлогодишњи пројекат носио је назив “Домаћи задатак”. Деца долазе да пишу домаће задатке јер овде имају енциклопедије, интернет… Многа деца имају много боље рачунаре и услове код својих кућа али они долазе код нас. То је оно што ми често занемарујемо – деца воле да се друже. Иако је број деце у основним школама опао у последњих неколико година, код нас је број чланова библиотеке удвостручен“, истиче Марковић.

„Основни мотив мог рада, каже Марковић је да библиотека није тихи комшија, већ драги пријатељ, комшија код кога сви радо свраћају, код кога је и бучно и весело, и пре свега интересантно. Не прашњава библиотека него увек отворен позив: “Дођите комшија, обећавамо биће вам лепо!”. Коначни циљ нам је да се библиотека “Ђорђе Јовановић” поново врати овде на Студентски трг 19 где се налази њено дечје одељење“, каже Мирко Марковић, директор библиотеке „Ђорђе Јовановић“.