ПРВО БЕОГРАДСКО ПЕВАЧКО ДРУШТВО У МОСКВИ

На адресу Светлане Вилић, диригента Првог београдског певачког друштва стигао је позив за учешће овог угледног хора на Пасхалном фестивалу који ће се одржати од 28. априла до 1. маја ове године у Москви.

У име Првог београдског певачког друштва, председници општине Стари град, Мирјани Божидаревић, на досадашњој помоћи и сарадњи у реализацији програма и активности Хора захвалили су се председник Првог београдског певачког друштва, протојереј ставрофор Петар Лукић и дугогодишња чланица хора Мирослава Јевтић.

Прво београдско певачко друштво певаће у Москви, на Пасхалном фестивалу, који је под покровитељством Његове светости руског патријарха Алексеја другог.

– Позив са овако високог места је велика част за нас, не само зато што ћемо представљати Србију, него што смо и једини аматерски хор на фестивалу, док су све остале званице професионални хорови. Предстоје нам велике припреме за овај важан догађај. Обратили смо се општини Стари град као дугогодишњем спонзору са молбом да нам помогну у делу финансирања трошкова везаних за припреме – речи су председника Првог београдског певачког друштва.

Општина Стари град била је један од покровитеља за путовање Певачког друштва у Јерусалим прошле године када им је додељено 150.000 динара. И овога пута Хор је добио 150.000 динара за учешће на Пасхалном фестивалу у Москви.

Ове године Прво београдско певачко друштво обележиће 155 година свога постојања. Ова најстарија српска музичка институција добила је и свој архив и музеј. Прво београдско певачко друштво поред осталог, оснивач је прве музичке школе у Србији, школе “Стеван Мокрањац”, али и један од оснивача српског националног театра – Народног позоришта у Београду.