НАЈАВА КОНКУРСА „ТАЛИН&ТУРКУ – ЕВРОПСКЕ ПРЕСТОНИЦЕ КУЛТУУРЕ 2011“

У организацији Канцеларије за младе, а уз подршку општине Стари град и Установе културе „Пароброд”, и ове године биће расписан конкурс за младе људе који желе да посете европске престонице културе за 2011. годину, фински град Турку и престоницу Естоније Талин. Тим поводом јуче је у „Пароброду“, на Дан студената Београдског универзитета, најављен почетак конкурса, док ће проглашење учесника у пројекту бити објављено на Дан Европе, 9. маја. У присуству амбасадора Немачке и Финске, Волфрама Маса и Карија Веијалаинена, одржана је и промоција публикације „Кул.тура@Eсен“ – осврт на прошлогодишњу посету Есену, европској престоници културе 2010. године.

Заменица председника општине Стари град Ана Даниловић изразила је захвалност свим учесницима у пројекту „Кул.тура@Eсен“ и нагласила да ће општина Стари град настојати да максимално помогне реализацију наредног пројекта намењеног београдским студентима „Талин&Турку – европске престонице култууре 2011“.

„Ове године смо пројекат подигли на један виши ниво и због тога смо веома захвални амбасади Финске у Београду. Надамо се да ће сви млади, који су укључени у овај пројекат, допринети кандидатури Београда за европску престоницу културе 2020. године“, рекла је Ана Даниловић.

Амбасадор Немачке Волфрам Мас рекао је да је импресиониран ентузијазмом Београда да испрати дешавања у европским престоницама културе, а посебно је захвалан интересовањем не само за Есен, европску престоницу културе за 2010. годину, него и за читаву немачку област Рур.

„Надам се да су сви посетиоци рурској области препознали настојање да се култура приближи свим грађанима, а да је допринос неговању културе различитости пут на којем инсистира и Европска унија. Надам се да је Београд на добром путу да постане европска престоница културе 2020. године“, рекао је амбасадор Волфрам Мас.

Кари Веијалаинен објаснио је да је град Турку некада, за време швдске владавине на тим просторима, био престоница Финске. Он је подсетио да је амбасада Финске пре две године помогла студентима из Србије да отпутују у Финску.

„Мислим да је оваква промоција европских вредности одлична, јер се не остварује кроз политику и економију, већ кроз културну размену.“