МИНИСТАР МИЛАН МАРКОВИЋ У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

МИЛАН МАРКОВИЋ, МИНИСТАР ЗА ДРЖАВНУ УПРАВУ И ЛОКАЛНУ САМУПРАВУ У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

За већински двокружни систем Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу, 25. септембра посетио је општину Стари град. Са председницом општине Мирјаном Божидаревић и члановим Општинског већа разговарао је о развоју локалне самоуправе, о њеним надлежностима, о децентрализацији надлежности , о јачању градске управе и самим тим и општинских управа, бржим и ефикаснијим решавањима проблема грађана , о доношењу новог Закона о локалној самуправи и Закона о главном граду.

Председница општине Мирјана Божидаревић је говорећи о раду општинске управе упознала министра да је од 2000. године у рад општине уведен Информациони систем који је у многоме помогао запосленима и олакшао рад с једне стране , док је с друге побољшана комуникација са грађанима. Такође, госпођа Божидаревић је истакла значај увођења сајта општине који осим што посетиоцима може да пружи информације о општини, омогућава грађанима који имају неки предмет у неком од Одељења општинске управе, да прате ток кретања свог предмета.
– Пре две године започели смо реализацију пројекта модернизације општинске управе ( ИСО стандарди), уз помоћ Европске комисије кроз Еxchange програм и у мају месецу добили смо сертификат ИСО 9001: 2001, којим задовољавамо стандарде Европске уније квалитетом услуга и повећањем ефикасности рада – рекла је Мирјана Божидаревић.
Начелник општинске управе Дејан Ковачевић је у разговору са министром Марковићем истакао проблеме са којима се локалне управе свакодневно сусрећу у свом раду, а за чије решавање, нажалост нису надлежне.
– Онда имамо велики број грађана који се жали на рад наших служби а ми нисмо надлежни за њихово решавање. Примера ради, највећи број притужби житеља Старог града су ових дана из Косовске улице у којој препродавци књига , годинама уназад ометају јавни ред на улицама. «Наши комунални инспектори свакодневно обилазе овај потез општине и покушавају да уведу комунални ред, али руке су им везане јер су се препродавци сетили и књиге продају из гепека својих аутомобила, а по закону комунални инспектор не може да завирује у приватно власништво. Ово је само један од примера, има их доста, па бих замолио министра, да у Нацрту новог Закона о државној управи и локалној самоуправи, да ово узму у обзир, јер јачањем локалних управа, које су и прве којима се грађани јављају, може се само побољшати квалитет коме сви тежимо-рекао је Ковачевић.
– Задовољство ми је што сам данас овде, у општини Стари град која је по много чему прва и тако и треба да буде, јер да је другачије, не би било добро. Осим што је најстарија и најатрактивнија, не само за стране туристе, општина Стари град је визионар у многим областима.
Веома добро разумем проблеме са којима се суочавају локалне управе, посебно градске јер због смањених надлежности не могу многе проблеме да решавају а грађани управо то од њих очекују. И због тога , ми у министарству очекујемо да се новим Законом о државној управи и локалној самоуправи «ојачају» надлежности Града а самим тим и општина, да се изврши децентрализација јер не може Република да зна шта то мучи грађане једне општине, где ће се поставити и који киоск. Надам се да ће доношење Закона о главном граду утицати да се многи проблеми брже и ефикасније решавају. Такође, радићемо на томе да Град добије комуналне полицију која ће санкционисати многе несавесне грађане и решавати комуналне проблеме за које сада општинске комуналне инспекције не могу да решавају.Такође, залажемо се да Град убудуће има ингеренције у комуналном реду у приобаљу и над рекама, саобраћајницама, једном речју свему ономе што чини живот у граду и где грађани с правом очекују да их и Град решава.Министар је подвукао да Град мора да добије тржишну, санитарну и еколошку инспекцију.
Поред овога, до краја године Скупштини ћемо предложити и нов Закон о матичним књигама којим би сви матичари на подручју града били овлаштени да издају изводе без обзира на којој је општини грађанин рођен.Тиме бисмо доста поједноставили процедуру, а грађанима доста олакшали.
О локалним изборима о чијем датуму одржавања се доста спекулише, министар Марковић је рекао да би се, уколико поштујемо Устав, морали расписати крајем ове године, а били би одржани у року који је Уставом прописан. Одборници и извршна власт би се бирали већинским двокружним системом који се показао бољим и квалитетнијим за развој демократског друштва.