ПОМОЋ ИНСТИТУТУ ЗА ОНКОЛОГИЈУ И РАДИОЛОГИЈУ

За бољи стандард у онколошкој заштити Општина Стари град доделила је на последњој седници Општинског већа 5.000.000 динара Институту за онкологију и радиологију. Средства ће се употребити за адаптацију дела првог спрата зграде Института. Реч је о делу спрата где се обављају специјалистичко – консултативни прегледи грађана.
Општина Стари град, на овај начин, заједно са Секретаријатом за здравље града и Републичким министарством за здравство, учествује у реконструкцији Онколошког института.
Вјера Радовић, члан Општинског већа, каже да су разговори на ову тему започели 8. марта ове године када се на Тргу републике одвијала акција “Женски базар здравља” који је водила Катарина Ребрача са својим добротворним фондом који се бави проблемима раног откривања рака дојке.
– Општина Стари град је врло заинтересована да помогне Институту за онкологију да обезбеди услове да се жене прегледају у просторијама које су адекватно уређене, које су пре свега пријатне за боравак. У ову акцију смо кренули заједно са Фондом Катарине Ребраче, која је обавила велики део организационих послова за помоћ Онколошком институту – истиче Вјера Радовић, која као психолог управо инсистира на важности средине и љубазности особља када су у питању тако важни прегледи за сваку жену.
Директор Института за онкологију и радиологију доц. др Ненад Боројевић каже да ово није први пут да општина Стари град излази у сусрет потребама Института. Пре неколико година од општине су добили прву донацију од 3,5 милиона динара. Тада су купљени делови за апарат за зрачење. Прошле године захваљујући помоћи општине Стари град од 1,5 милиона динара купљени су апарати у одељењу за хирургију.
– Свесни смо да општина Стари град према нама нема никакве обавезе пошто смо институција на републичком нивоу али ми ћемо захваљујући овој помоћи повећати наше капацитете и моћи ћемо да примимо на преглед далеко више грађана него што је то сада случај. Ово је и прилика да што успешније применимо европске стандарде у области онколошке заштите. На нашем првом спрату се одвија хемотерапија, налази се дневна болница и овај део за специјалистичке прегледе грађана – истиче директор Института.