МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ ОБЕЛЕЖЕН СПОРАЗУМОМ О САРАДЊИ И ЗАЈЕДНИЧКОМ ДЕЛОВАЊУ ОПШТИНЕ И ЛОКАЛНИХ УДРУЖЕЊА КОЈА СЕ БАВЕ ПИТАЊИМА СТАРИХ

Први октобар, Међународни дан старих, свечано је обележен данас у општини Стари град потписивањем Споразума о сарадњи и заједничком деловању општине и локалних удружења која се баве питањима старих – Општинског удружења пензионера Старог града, Црвеног крста Стари град, Асоцијације спорта, здравља и културе „Дорћолијада“, Друштва за бригу о старим лицима и Удружења пензионера Старог града.

На иницијативу председника општине Стари град Радослава Марјановића и помоћнице председника општине Марие Марков, задужене за социјална питања, потписани Споразум унапредиће приступ у сагледавању и решавању животних проблема старијих грађана и њихових потреба.

„Веће општине Стари град усвојило је одлуку о оснивању програма Сениор центар што нам даје темеље да подржимо постојеће програме сваког удружења, али и да организујемо нове програме и услуге у локалној заједници, а све у циљу међугенерацијске солидарности и сарадње. Верујемо да ће се кроз рад Сениор центра значајно олакшати живот старијих грађана, побољшати њихови услови живота, али и решавати проблеми са којима се суочавају“, рекла је помоћница председника Мариа Марков.

Председник Радослав Марјановић истакао је на састанку да споразум на најбољи могући начин дефинише односе удружења са локалном самоуправом, као и да представља основ за сарадњу са градским и републичким институцијама. Он је, између осталог, рекао и да ће програм Сениор центра омогућити свим пензионерима да се на једном месту информишу о свим програмима и активностима, али и о правима које могу остварити на нивоу града или републике.

„У оквиру Сениор центра радиће и Волонтерски центар, који ће бити на услузи најстаријим грађанима током читаве године. Један од првих корака биће и доступност четири месне заједнице свим удружењима за састанке и различите програме. Суштина је да ћемо заједно кроз Сениор центар имати могућност да аплицирамо за бројне пројекте које подржава Европска унија, а бићемо уклључени и у програм Уједињених нација који финансира пројекте који се баве активним старењем“, казао је председник Радослав Марјановић.

На састанку је најављена и сарадња са СРПЦ „Милан Гале Мушкатировић“ где ће се у наредном периоду наставити бесплатни спортски и рекреативни програми за пензионере, као и сарадња са службама Дома здравља Стари град, које се баве очувањем здравља најстаријих суграђана.