КАНЦЕЛАРИЈА ЗА МЛАДЕ – ПРОЈЕКАТ „ПЛЗЕН – ПРАГ 2015“

Четрдесет младих Старограђана отпутовало је синоћ, 26. августа, под покровитељством ГО Стари град, а у организацији Канцеларије за младе и општинске установе културе „Пароброд“, у студијску посету овогодишњој Европској престоници културе h; чешком граду Плзену. ;

Током студијске посете „ПЛЗЕН – ПРАГ 2015“ млади са наше општине, старости од 18 до 30 година, упознаће се са програмом и знаменитостима ЕУ престонице културе 2015. – Плзеном, као и са културним и историјским богатствима главног града Чешке – Прага.

– Општина Стари град и наша Канцеларија за младе доследно спроводе стратегију о младима коју је усвојила Скупштина ГО Стари град. Захваљујући пројекту студијских посета европским престоницама младих и културе, данас на пут креће још 40 младића и девојака, изабраних на јавном конкурсу. Чека их веома садржајан програм – рекао је Бојан Марић, координатор КЗМ Стари град.

Током студијске посете, која траје до 1. септембра, учесници пута ће дневно путем својих налога на друштвеним мрежама извештавати са лица места о програму предвиђеном за тај дан, обиласку значајних културних установа и институција, посетама музејима и изложбама, састанцима са омладинским и невладиним организација, представницима града и другим занимљивостима које можете свакодневно да пратите на друштвеним мрежама.

Захваљујући пројекту посета европским престоницама културе и младих , преко стотину и педесет младих Старограђана упознало се са презентацијама европских престоница културе и младих. Пројекат је почео 2010. када је прва група посетила Есен. Настављен је 2011. упознавањем финског града Турку и Талина у Естонији. Следили су португалски Гимарајеш, Брага и Порто (2012), Кошице (2013), а четрдесеторо младих посетило је у октобру прошле године – Солун.