KANCELARIJA ZA MLADE – PROJEKAT „PLZEN – PRAG 2015“

Četrdeset mladih Starograđana otputovalo je sinoć, 26. avgusta, pod pokroviteljstvom GO Stari grad, a u organizaciji Kancelarije za mlade i opštinske ustanove kulture „Parobrod“, u studijsku posetu ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture h; češkom gradu Plzenu. ;

Tokom studijske posete „PLZEN – PRAG 2015“ mladi sa naše opštine, starosti od 18 do 30 godina, upoznaće se sa programom i znamenitostima EU prestonice kulture 2015. – Plzenom, kao i sa kulturnim i istorijskim bogatstvima glavnog grada Češke – Praga.

– Opština Stari grad i naša Kancelarija za mlade dosledno sprovode strategiju o mladima koju je usvojila Skupština GO Stari grad. Zahvaljujući projektu studijskih poseta evropskim prestonicama mladih i kulture, danas na put kreće još 40 mladića i devojaka, izabranih na javnom konkursu. Čeka ih veoma sadržajan program – rekao je Bojan Marić, koordinator KZM Stari grad.

Tokom studijske posete, koja traje do 1. septembra, učesnici puta će dnevno putem svojih naloga na društvenim mrežama izveštavati sa lica mesta o programu predviđenom za taj dan, obilasku značajnih kulturnih ustanova i institucija, posetama muzejima i izložbama, sastancima sa omladinskim i nevladinim organizacija, predstavnicima grada i drugim zanimljivostima koje možete svakodnevno da pratite na društvenim mrežama.

Zahvaljujući projektu poseta evropskim prestonicama kulture i mladih , preko stotinu i pedeset mladih Starograđana upoznalo se sa prezentacijama evropskih prestonica kulture i mladih. Projekat je počeo 2010. kada je prva grupa posetila Esen. Nastavljen je 2011. upoznavanjem finskog grada Turku i Talina u Estoniji. Sledili su portugalski Gimaraješ, Braga i Porto (2012), Košice (2013), a četrdesetoro mladih posetilo je u oktobru prošle godine – Solun.