ЈАВНИ ЧАС O ХОЛОКАУСТУ У ОПШТИНИ СТАРИ ГРАД

Градска општина Стари град, Канцеларија за младе и Српско-јеврејско певачко друштво организују у уторак, 13. маја, у 18.30 часова, у свечаној сали општине Стари град, Македонска 42, јавни час “Да се никад не заборави, Холокауст, да се никад не понови – музика пише сећања”. Пројекат, чији је аутор председница Српско-јеврејског певачког друштва Марлена Вајнбергер Павловић а покровитељ Министарство просвете Републике Србије, позива на толеранцију, против је антисемитизма, агресије и расизма. Намењен је ученицима завршних разреда основних школа, ученицима средњих школа и студентима.

Предавачи и извођачи биће др Милан Кољанин, историчар Института за савремену историју Србије, социјални психолог Драган Попадић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, као и преживели сведоци Холокауста у Србији. Предавања прати и хор Српско-јеврејског певачког друштва који кроз музику даје приказ времена и дешавања из Другог светског рата.

Пројекат траје четири године и кроз њега је до сада прошло око седам и по хиљада младих широм Србије. Час историје, музике и психологије има циљ – схватити прошлост и сећати се жртава Холокауста како би упозорио на опасности од равнодушности.

Осим Министарства просвете Републике Србије, покровитељи пројекта су и Фонд за отворено друштво, амбасада Израела, амбасада Немачке, амбасада Аустрије, Швајцарска агенција за развој као и многи други.

Овим догађајем, који представља својеврсну едукацију будућих генерација, Канцеларија за младе Градске општине Стари град обележава и 9. мај, Дан победе над фашизмом.